Zoeken in deze blog

dinsdag 26 mei 2015

Bosbessencake

Een paar weken geleden ontving ik een pracht exemplaar van Bakken met Menno, de winnaar van Heel Holland bakt 2014. Dit bakboek won ik bij de winactie op de blog van Laura. Na een klein uur op en neer gestuiterd te hebben, en enkele nachten op de deurmat doorgebracht te hebben, belde de postbode aan. Ik omarmde het boek en begon direct met lezen. Ik las iedere bladzijde zorgvuldig en zo kwam ik tot de conclusie dat ik ieder recept zou gaan uitproberen, waarvan de bosbessencake een van de eersten plekjes had veroverd.
Mijn mening: ik vind Bakken met Menno een geweldig boek! Ik was in de serie helemaal fan van Menno en dit boek is een kopie van zijn karakter, wat ik ontzettend knap gedaan vind. Het boek heeft gave tekeningen en Amerikaanse tintjes. Zo wordt er cola aan taarten toegevoegd en de red velvet cake laat ook van zich horen. Naast deze Amerikaanse lekkernijen worden ook de toppers uit de serie besproken, is er een hoofdstuk met enkel en alleen cupcakes, veganbaksels en guilty pleasures van de meester hemzelf.
Deze cake sprong mij in het oog om voor de familiedag op 2e pinksterdag te bakken. En wat was dit een enorm succes! Menno voegt nét wat andere dingen toe aan de cake wat het spannend maakt en anders. Er wordt een zuurtje van crème fraîche meegemixt wat voor verrassingen en applaus zorgt! Menno gebruikt in het recept blauwe bessen, persoonlijk vind ik bosbessen in dit recept heel goed passen, maar je zou ook voor frambozen of een mix van bosvruchten kunnen gaan! Hieronder het recept van deze verrukkelijke bosbessencake met roomkaasglazuur! Bon apétit!

Bosbessencake 

Ingrediënten

Voor de cake
  • 175 gram boter
  • 175 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 225 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1 citroen
  • 140 gram zure room
  • 150 gram (diepvries)bosbessen, + extra voor garnering
Voor het glazuur
  • 60 gram boter
  • 175 gram roomkaas
  • 250 gram poedersuiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakeblik in. 
Mix de boter met de suiker licht en luchtig. Voeg om de beurt de eieren toe. Voeg de vanille-essence, bloem en bakpoeder toe. Rasp de citroen en voeg de dit ook toe. Voeg tenslotte de zure room toe en mix dit op de hoogste stand nog even goed toe. 
Voordat je de bosbessen toevoegt is het verstandig deze kort door de bloem te rollen, zo zakken ze minder snel naar de bodem van de cake tijdens het bakken, zeker aan te raden! Hierna voeg je de bessen aan het beslag toe en dit roer je voorzichtig met een spatel door. Giet het beslag in het ingevette cakeblik en strijk dit mooi glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 40 - 50 minuten goudbruin en gaar. 
Laat de cake in de oven nog even afkoelen, haal hem daarna uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen. 
Maak ondertussen het glazuur. Meng hiervoor de roomkaas met de boter totdat dit helemaal gemengd is, lees: zonder klontjes. Voeg in delen de poedersuiker toe en klop dit voor zo'n 5 minuten door. Bestrijk de bovenkant van de afgekoelde cake met het glazuur en strooi hier ter garnering nog wat bosbessen overheen! 

Bon apétit!

3 opmerkingen:

  1. Wauw mooie cake! Die bosbessen erbovenop zien er zo lekker uit! Ik ben ook zeer fan van het boek. Ik ga het je nog een keer zeggen, maar ik vindt dat je prachtig kan schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er super lekker uit!
    ik ben ook helemaal verkocht aan zijn boek....
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Heel Holland bakt heb gemist maar het boek van Menno heb ik al een paar keer in mijn handen gehad. Misschien toch maar eens meenemen dan!

    BeantwoordenVerwijderen