Zoeken in deze blog

vrijdag 2 januari 2015

Charlotte royal

Een spectaculair toetje op oudejaarsavond is toch echt wel een must. Ik bied me vaak vrijwillig aan dit karweitje op te knappen. Handen uit de mouwen en aan de slag. Eerst een bezoekje gebracht aan Rudolphs Bakery, speurend naar het juiste recept, wikken en wegen voor het perfecte dessert. Toen kwam deze op mijn padje gerold. Wauw, die ging ik maken, zeker weten. Deze charlotte, heb ik al eerder gemaakt, minder goed afgelopen, maar deze keer was ik ervan overtuigd dat het me ging lukken. Eerst een biscuit maken van onder andere amandelmeel. Prima gelukt, even laten afkoelen en vervolgens oprollen met jam in het midden. Prima prima. Bavarois maken, ging ook allemaal vlekkeloos. En ja het eindresultaat was prachtig. Vuurwerk erop geprikt en het plaatje was compleet. Het was verrukkelijk, zag er onweerstaanbaar uit en iedereen had z’n bordje leeg. Wat wil een amateuristische kok nog meer? Hieronder het recept! Bon apétit!


Charlotte royal

Ingrediënten voor 10-12 personen

Biscuitrol
  • 20 gram boter
  • 3 eiwitten
  • 130 gram suiker
  • 3 eieren
  • 25 gram bloem
  • 115 gram amandelpoeder, hak 115 gram amandelen fijn in een keukenmachine of koop het kant en klaar bij de biologische winkel
  • 1 potje aardbeienjam
Bavarois
  • 4 blaadjes gelatine
  • kom met koud water
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter melk
  • 4 eidooiers
  • 130 gram suiker
  • 200 gram diepvriesvruchten, bv bosvruchtenmix
  • 1 eetlepels vanillesuiker
Garnering
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 100 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze
Biscuitrol
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot er stijve pieken ontstaan. Smelt de boter in een steelpan. Roer de eieren met de rest van de suiker schuimig. Meng de bloem met de amandelpoeder. Roer de inmiddels gesmolten boter door de eidooiers. Roer de helft van de bloem en 1 eetlepel eiwit erdoor. Spatel de resterende bloem en het eiwit erdoor. Strijk het beslag uit over de bakplaat. Bak het biscuit in de oven in een kleine 10 minuten gaar, blijf erbij want hij kan te snel gaan. Laat de biscuit dan goed afkoelen, verwijder het bakpapier. Smeer de plak royaal met jam. Rol de plak in de lengte strak op. Rol hier voor de stevigheid nog een theedoek om en laat deze voor een 1 uur opstijven in de koelkast. 

Bavarois
Week de gelatineblaadjes in koud water.  Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap hier het merg uit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg aan de kook. Roer de eidooiers los met de suiker. Schenk hier een klein beetje melk bij en roer dit goed door. Schenk dan het eimengsel bij de warme melk en laat dit op laag vuur binden zonder te koken. Laat het mengsel afkoelen. Klop de slagroom tot de dikte van yoghurt. Los op middelhoog vuur de gelatine met een kleine beetje aanhangend water op in een pan, roer de gelatine door het melk-eimengsel. Spatel de slagroom erdoor. Meng het fruit met de vanillesuiker en een eetlepel water. Je kunt ipv water ook cognac gebruiken.

Opbouw
Snijd de afgekoelde biscuitrol in plakjes. Bekleed een kom of bombevorm goed met plasticfolie. Bekleed de binnenkant van de kom met plakjes biscuit. Schenk twee/derde van de bavarois hierop. Meng de rest van de bavarois met het fruit en schenk dit hierop. Beleg de bavarois bovenop met plakjes biscuit en vouw het plastic dicht. Laat de charlotte minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Als dat niet opschiet kun je het ook in de vriezer laten opstijven. 

Garnering
Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en schenk dit door een zeef. Rooster de amandelen in een pan. Bestrijk de taart met de jam en rol de rand door het amandelschaafsel.

Bon apétit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten