Zoeken in deze blog

maandag 30 maart 2015

Sticky crunchy appelpie

Wat een gezellig feestje heb ik gisteren gehad, en dat kwam deels zeker door deze verr-ukke-lijke taart! Wauw, dit was echt een feestmaker, ook al viel hij van alle kanten uit elkaar. Maar dat hoort bij een scheptaart. Dit is een pareltje uit het boek Rudolph’s bakery, de sticky crunchy appelpie, zo heb ik hem vandaag maar even genoemd. Want sticky en crunchy, dat is hij zeker weten!
Dit is een heel ander soort appeltaart dan die jullie waarschijnlijk kennen. Het bestaat uit een bodem die even zoet als zout is, ik heb nog een hele bonk over die ik komend weekend waarschijnlijk voor een hartige taart ga gebruiken. En dan de vulling, die overheerlijke vulling. Ik kan er niet over uit. Toen het laatste stukje was weggegeven werd de taartvorm onder me weggetrokken en werd de kom vol enthousiasme uitgelikt. Dan weet je dat je het goed hebt gedaan.
De bodem bestaan uit gebakken appeltjes in karamelsaus, die bestaat uit suiker, kaneel, crème fraîche en appelsap. Of ipv appelsap whisky, maar ik denk dat de karamelsaus dan een veel meer uitgesproken smaak krijgt, ik houd het op appelsap. Want 16 of niet, NIX is de afspraak.
Alsof deze smaakmakende vulling nog niet genoeg is, maak je een cruncy topping van geroosterde pecannootjes en een kruimeldeegje. Wanneer je die elementen bij elkaar voegt kan je niet wachten op het eindresultaat. Ik had ook nog een andere taart gemaakt, die komt later online, maar vrijwel iedereen koos voor deze medaillewinnaar, die nog heerlijk warm was en een fijn geurtje verspreidde, ik heb alleen maar lovende woorden naar mijn hoofd gegooid gekregen. Hieronder het recept van deze verrukkelijke appelpie! Bon apétit!

Sticky crunchy appelpie

Ingrediënten

Deeg
  • 450 gram bloem
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 250 gram boter
  • 100 milliliter koud water
  • 2 theelepels azijn
  • boter om in te vetten
Topping
  • 120 gram pecannoten
  • 75 gram suiker
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 50 gram bloem
  • mespunt zout
  • 50 gram roomboter
Vulling
  • 6 appels, ik gebruik elstar
  • 100 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 50 milliliter appelsap
  • 100 milliliter crème fraîche
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Deeg
Meng de bloem met het suiker en zout. Snijd de boter hier door met twee messen. Voeg het water en azijn toe en kneed dit tot een mooi deegje. Verpak dit deeg in plasticfolie en laat dit voor minstens een half uur rusten in de koelkast.
Topping
Rooster de pecannoten in een kleine 10 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en hak grof. Meng de bruine suiker met de suiker en meng hier ook het kaneelpoeder, bloem en zout door. Snijd de boter in blokjes en wrijf hier de suiker in. Er ontstaat een kruimelig deeg. Meng hier de gehakte pecannoten door. Zet tot gebruik weg in de koelkast. Laat de oven aan staan. 
Vulling
Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in plakjes, niet te dun. Smelt de boter in een braadpan en bak de appels hier voor 5 minuten in. Meng de suiker met het kaneelpoeder en strooi dit over de appels. Laat dit een paar minuten sudderen. 
Schep de appelpartjes met een schuimspaan in lage schaal. Probeer zoveel mogelijk boter en suiker in de pan te laten. Blus de pan af met het appelsap en de crème fraîche. Laat dit inkoken voor 10 minuten tot je een verrukkelijke karamelachtige saus hebt. Voeg dan de appels weer toe en zet het vuur uit. 
Vet een taartvorm in, gebruik een ovenvaste aardewerken schaal. Vet deze in. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit. Bekleed de schaal met het deeg, snijd het overtollige deeg weg en maak hier later iets lekkers van. Schep het appelmengsel op het deeg en verdeel de topping hier gelijkmatig over. Bak voor 50 minuten in de oven totdat de vulling begint te borrelen en de topping mooi bruin kleurt. Het is aan te raden om de taart warm te eten of op kamertemperatuur.

Bon apétit! 




6 opmerkingen:

  1. hoi emma,
    ze ziet er inderdaad heel lekker uit....dus ik kan me wel voorstellen dat de kom werd uitgelikt :-)
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Emma,
    Deze staat ook al heel lang op mijn "to-do-lijstje". Door jouw enthousiaste verhaal zal ik hem maar snel eens gaan maken!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou Emma was zeker goed geslaagd en hij was zo op super
    Xx oma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb deze taart gemaakt afgelopen weekeind en vond hem heerlijk. Ik heb zelf de helft van het deeg gemaakt, gewaarschuwd door je tekst. De volgende keer zou ik proberen de creme fraiche weg te laten. Ik vond het zo jammer dat de mooie caramelkleur dof werd en ik vind de vulling met alleen boter ook al rijk genoeg.
    Je blog wordt ook steeds leuker Emma.

    Tieneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik me goed voorstellen, de vulling met alleen boter te maken! Leuk dat hij zo goed in de smaak viel! Bedankt voor het compliment, ik doe erg mijn best!

      Verwijderen