Zoeken in deze blog

zondag 25 januari 2015

Tortillabakjes met gehakt

Dit heerlijke feestmaal maakte ik gisteravond, het was erg leuk om te maken. Tortilla’s zijn natuurlijk super lekker, maar het is nog leuker om hier mee te variëren. Deze variant kwam ik in de Allerhande tegen, tortillabakjes. Je doet dit als volgt: je maakt een prop aluminiumfolie en schuift deze op een met bakpapier beklede bakplaat op 200 graden in de oven. Je drapeert ingeoliede tortilla’s hierover en doet deze voor 5 minuten in de oven. Als laatst over een glas laten afkoelen zodat hij een platte onderkant krijgt. That’s it. Heel makkelijk en het ziet er zo leuk uit! Het proeft ook gelijk heel anders, veel lekkerder smaakt het.
Daarnaast maakte ik heerlijk gehakt met prachtige kruidencombinaties. Slaatje erbij en chippies met quacamole. Wat een feestje was het gisteren! En het mooie is, je kunt kiezen wat je er in wilt doen! Hieronder het recept! Bon apétit!

Tortillabakjes met gehakt

Ingrediënten voor 4 personen

Gehakt
  • 300 gram biologisch rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder, djintan
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • 300 milliliter groentebouillon, van 1 tablet
Tortilla’s
  • 4 grote bloemtortilla’s
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • aluminiumfolie
Salade
  • 1 krop sla
  • 3 trostomaten
  • 15 centimeter komkommer
  • 2 rode uien
  • 1/2 limoen
Quacamole
  • 2 avocado’s
  • zout en peper
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 theelepel tomatensalsa
  • Tortillachips
  • geraspte kaas
Bereidingswijze
Gehakt
Snipper de ui en pers de knoflookteentjes. Bak het gehakt rul met de knoflook en de ui op hoog vuur. Roer het komijn-, koriander- en chilipoeder erdoor en bak dit al roerende 2 minuten. 
Voeg de tomatenpuree, suiker en bouillon toe. Breng dit aan de kook en doe de deksel erop. Stoof het gehakt op laag vuur, af en toe roerend, voor een halfuur.

Tortilla’s
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verfrommel een groot stuk aluminiumfolie en maak hier een bal van. Leg deze op een met bak papier beklede bakplaat. Bestrijk de tortilla’s aan één kant met een klein beetje olie. Laat dit goed intrekken. Drapeer één voor één de tortilla’s met de ingevette kant over de aluminiumbal en vouw dit losjes in de vorm van een bakje. Zet dit voor 5 minuten in de oven. Neem na 5 minuten de tortilla uit de oven. Leg de nog warme tortilla over een omgekeerd groot glas, ik gebruikte een vaas, en druk dit zachtjes aan, zo krijgt de tortilla een platte onderkant. Laat dit afkoelen en doe met de andere bakjes hetzelfde. 

Quacamole
Haal het vruchtvlees uit de avocado’s en prak dit fijn met een vork of gebruik een staafmixer. Voeg hier flink wat peper en een klein beetje zout toe. Voeg de créme fraîche en tomatensalsa toe. Roer dit door. Als de tortilla’s allemaal klaar zijn, draai je de oven uit. De chips leg je in een schaal en hier strooi je de kaas over. Zet dit in de oven, die is nog heet genoeg. 

Salade
Snijd de tomaten en komkommer in blokjes en de ui in ringen. Pers een helft van de limoen uit. Schep de sla om met de tomaten- en komkommerblokjes, uienringen en het limoensap. 

Gehakt
Neem de deksel van de pan en zet het vuur hoog. Verhit het gehakt al roerend voor 5 minuten. Het meeste vocht is dan verdampt. Neem de pan van het vuur.

Vul je tortillabakjes met salade, gehakt, crème fraîche, tomatensalsa, quacamole en breng eventueel op smaak met peper en zout. Serveer hier de tortillachips bij. 

Bon apétit!

2 opmerkingen:

  1. Je familie boft maar met zo'n creatieve kok als jij!! Het ziet er lekker en gezellig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mmm....ziet er heel lekker uit.
    leuke tip om tortilla's eens anders te serveren.

    liefs
    ohladybake

    BeantwoordenVerwijderen