Zoeken in deze blog

dinsdag 27 mei 2014

Zalige zalmcupcakes

Dit recept zag ik een keertje voorbij vliegen op 24 kitchen, in het programma Rudolph’s bakery. Om precies te zijn was dit rond de kerst. En nou leek het mij leuk om als we naar mijn opa en oma gingen, voor het voorgerecht te zorgen. Zoeken zoeken zoeken, toen kwam ik dit geweldig lekkere recept tegen! Het perfecte gerechtje, klein, sjiek en met zalm. Daar is mijn familie gek op!
Als ik aan een cupcake denk, denk ik aan zoet. Chocolade, fondant, versieren, glazuur, maar dit recept bewijst dat je oneindig kan variëren met cupcakes. Deze zijn namelijk hartig. Met een heerlijke verrassing in het midden. Om je vingers bij af te likken. De roomkaastopping met citroen, kappertjes, gerookte zalm en dille maakt het cakeje helemaal af. Het beslag bevat zalmfilet EN als klap op de vuurpijl is de verrassing, welke ik net ook al even benoemde, ook een heerlijk stukje zalm. De verrassing bestaat namelijk uit een onbewerkt klein stukje zalm in het midden van de cupcake, deze maakt het helemaal af!
Dit is een erg culinair en sjiek gerechtje. Ik maakte deze met kerst, maar waarom niet als hapje of voorgerecht voor een feestje met vrienden of familie. Dit zal zeker indruk maken! Wat heb je gekokkereld? Zullen ze vragen. Jij antwoordt vol trots: ’Een zalig zalmcupcake van Rudolph’s bakery, met bovenop een roomkaastopping met kappertjes, gerookte zalm, dille en citroen, daaronder een hartig cakebeslagje met zalmfilet en speciaal voor jullie zit er ook een kleine verrassing in het midden van de cupcake verstopt. Bon apetit! Met grote ogen kijken ze je aan en zetten hun tanden in het cakeje. Die is zo op, reken maar van yes!
Deze cakejes kosten wel even wat werk, maar zo’n eindresultaat wil je niet missen!
Ohja, ik raad jullie aan om een cupcaketray te gebruiken, erg fijn! Dit helpt de cakejes een mooie vorm te krijgen, (en te behouden ;)
Succes met kokkerellen en eet smakelijk :D

Zalige zalmcupcakes

Voor ongeveer12 verrukkelijke cupcakes

Ingrediënten 

Voor het beslag
• 4 takjes dille 
• 1 el kappertjes 
• 250 g zalm zonder vel 
• 250 g (volkoren)meel 
• 9 g bakpoeder 
• 1 mespuntje zout 
• 300 ml karnemelk 
• 2 eieren 
• 80 ml olijfolie 

Zalm-roomkaastopping
• 125 g gerookte zalm 
• 125 g roomkaas 
• 1 mespuntje zout en peper
• 1 citroen 
• 2 takjes dille 
• 36 kappertjes 

Extra nodig 
• cupcakevormpjes, vrolijke kleurtjes 
• cupcaketray, anders een bakplaat 
• spuitzak met gekarteld spuitmondje 

Bereidingswijze

Beslag
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Pluk en hak de dille fijn. Snijd de kappertjes ook fijn. Pas op voor je vingers! Snijd de zalm in 24 blokjes, voor in iedere cupcake 2 stukjes. (Dit is de verrassing waar ik het over had!
Meng in een kom de karnemelk, eieren, olijfolie, dille en de kappertjes. Meng hier dan het meel met het bakpoeder, het zout en de versgemalen peper bij tot een egaal beslagje. Verdeel de cupcakevormpjes over de cupcaketray, of gewoon over een bakplaat. Kan ook prima!Vul de vormpjes voor de helft met het beslag, verdeel de zalmblokjes erover en vul dan verder af met de rest van het beslag. Bak de cupcakes in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. 

Zalm-roomkaastopping
Snijd de gerookte zalm in stukken. Pureer met de staafmixer de gerookte zalm samen met de roomkaas fijn. Voeg een beetje citroensap toe aan het zalm-roomkaasmengsel. Breng dan op smaak met een snufje zout en peper. Schep de topping in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Spuit toefjes op de afgekoelde cupcakes. Als je cupcakes niet afgekoeld zijn, krijg je het bekende verschijnsel dat je topping wegsmelt. Dat willen we niet! Goed laten afkoelen dus!
Snijd de rest van de citroen in kleine partjes. Garneer de cupcakes met een takje dille, een stukje citroen en een kappertje. Ziet dat er niet goed uit?

Bon apétit! 

donderdag 15 mei 2014

Mijn lasagne

Vroeger hield ik niet zo erg van lasagne. Maar toen ik dit recept vorig jaar voor het eerst zelf maakte, veranderde dat volkomen. Deze was zo ongelofelijk lekker, mijn vader zei zelfs dat het zo in een restaurant geserveerd kon worden! Dat was me toch een compliment! Deze lasagne wordt gemaakt zonder vlees, maar is daarom niet minder lekker. Je mist het helemaal niet. Het witte sausje is zo ongelofelijk lekker en die groenten erbij, MMM! Ik raad hem echt aan iedereen aan! Het zijn best wel wat ingrediënten, maar dan heb je ook wat ;). Ohja, pas op met de melk, deze moet wel echt warm zijn, bij mij ging het namelijk een beetje mis en kwamen er wat klontjes in de saus, niet zo gek als je nog niet zo ervaren bent in de keuken. Succes met kokkerellen!! Hieronder het recept:

Vegatarische lasagne

Voor 6-8 porties

Ingrediënten:
• 2 grote (rode) uien
• 2 grote wortels
• 2 grote courgettes
• 2 gele ontpitte paprika’s
• 2 rode ontpitte paprika’s

• 1 aubergine
• 2 theelepel fijngehakte rozemarijn
• 1 eetlepel tomatenpuree
• 1 blikje gepelde tomaten
• 9 lasagnevellen
• Peper en zout
• 2 geperste teentjes knoflook
• 4 eetlepels olijfolie
Voor de saus:
• 500 mililiter warme melk
• 60 g boter
• Peper en zout
• 30 gram bloem
• 125 gram geraspte kaas
Welke keukenspullen heb je nodig?
• Snijplank
• Scherp mes
• Braadslee
• Ovenhandschoenen
• Grote sauspan
• Pollepel
• Steelpan
• Garde
• Lasagneschaal (formaat ±25 x 18 cm en 5 cm diep)
• Opscheplepel

Bereidingswijze


1. Verwarm de oven voor op 220 graden C°. Snijd de uien in schuitjes en hak de wortels, courgettes, aubergine en paprika’s in stukjes met een mes.
2. Meng in de braadslee de groentes met de olijfolie, rozemarijn, knoflook en wat peper en zout. Rooster de groentes 35 minuten (af en toe wat omroeren).
3. Verwarm de gepelde tomaten en de tomatenpuree rustig in de grote pan. Haal de pan van het vuur en roer de tomaten met peper en zout door de groentes.
4. Smelt de boter in de steelpan en voeg de bloem toe. Roer steeds een beetje melk erdoor en roer de saus iedere keer glad. Het is hierbij dus echt belangrijk dat de melk warm is. Doe de helft van de kaas erbij.
5. Verlaag de ovenstand naar 190 graden C°. Schep 1/3 van de groentes op de bodem van de lasagne schaal en dek het af met 3 vellen lasagne. 6. Schep er weer 1/3 van de groentes op en giet de helft van de saus erover. Nu weer 3 lasagnevellen en dan de rest van de groentes. 
7. Leg er 3 vellen lasagne op, giet de rest van de saus erover en bedek alles met kaas. Bak de lasagne in de oven tot die goudbruin is en borrelt (35-40 minuten).
Bon apétit!


zondag 11 mei 2014

Kabeljauw in een zalig korstje met erwtenpuree en tartaarsaus

Gisteren heb ik heerlijk uitgebreid gekookt voor mijn gezin. Ik heb in een paar kookboeken zitten snuffelen voor het ideale gerecht, een gerecht dat we allemaal lekker zouden vinden. Ik belandde algauw in Jamie 30 minute meals, waar ik een heerlijk gerecht tegenkwam: Kabeljauw in een zalig korstje met erwtenpuree en tartaarsaus. Dat leek me erg geschikt en erg smakelijk! Bovendien kookt Jamie zo ongelofelijk lekker dat de keuze snel gemaakt was. Eigenlijk hoort er een salade bij, maar die heb ik weggelaten omdat daar pancetta in gebruikt werd, mijn moeder eet geen vlees. En ik zag de hoeveelheden, en ik dacht dat we daar met z’n vijven wel genoeg aan hadden.
Ik had niet gedacht dat ik in een half uurtje klaar was, ondanks de naam 30 minute meals. Ik had juist extra veel tijd uitgetrokken. Ik begon om half vijf, het eten stond om 6 uur op tafel. Moet je nagaan hoe snel Jamie dat dan doet! Ik heb veel respect voor hem en hij inspireert me ontzettend met zijn gevoel voor koken en smaken! Ik kijk graag naar zijn programma’s waar hij de hele wereld over reist! Een goeie aanrader, je krijgt gelijk zin om te koken!
Ik heb geen keukenmachine, duurt dus sowieso een stuk langer en ik kan niet zo razendsnel snijden zonder een van mijn vingers te beschadigen! En Jamie heeft zoveel ervaring, dit is echt voor hem een koud kunstje!
Dit maakte het gerecht niet minder lekker! De erwtenpuree is heerlijk, erwtjes met broccoli en muntsaus, aparte combinatie, maar dit maakt het extra speciaal en bovendien de moeite waard. Geen lastige bereiding. De kabeljauw kostte iets meer tijd. Je maakt eerst een broodkruim van wit brood, ansjovis en knoflook. Daarna maak je een sausje, soort tapenade van heerlijke zongedroogde tomaatjes, basilicum, een Spaans pepertje, Parmezaanse kaas, ansjovis en knoflook. Deze tapenade is ook heerlijk op een stokbroodje bij de borrel. Zo gemaakt en heeeerlijk! Daarna komt er nog balsamico azijn en citroen bij. Een erg lekker basis. Dit smeer je over de kabeljauw. Lekker dik, stond in het recept, maar dat viel bij ons niet in de smaak. Zo proef je de vis niet meer, de saus is erg sterk in smaak. Ik raad aan om iets minder te doen. In de oven en klaar heerlijk! De tartaarsaus is ook een koud kunstje, wij hadden over dus hebben we hem bewaard voor een volgende keer bij de gebakken aardappeltjes. Hieronder het recept!

Kabeljauw in een zalig korstje met erwtenpuree en tartaarsaus


Ingrediënten (voor 6-8 personen):

Erwtenpuree
4 middelgrote bakaardappelen
1 stronk broccoli
500 g diepvriesdoperwten
een flinke klont boter
1-2 dessertlepels muntsaus

Tartaarsaus
3 augurkjes
1 volle theelepel kleine kappertjes
een klein bosje verse bladpeterselie
½ blikje van 30 g ansjovis in olie
1 citroen
½ pot van 400 g mayonaise van goede kwaliteit
zoet paprikapoeder, om te bestuiven

Kabeljauw
1 theelepel venkelzaad
2 kabeljauwfilets van 600 g elk (of 6 van 180 g), met vel,zonder schubben of graten
een stuk van 200 g knapperig wit brood
4 tenen knoflook
½ blikje van 30 g ansjovis in olie
140 g zongedroogde tomaatjes in olie
een klein bosje vers basilicum
1 verse, rode Spaanse peper
40 g Parmezaanse kaas
1 citroen
balsamicoazijn
een paar takjes verse rozemarijn
een paar takjes verse tijm

Algemeen:
Olijfolie
extra vierge olijfolie
zeezout & zwarte peper

Om te beginnen 
Zet alle ingredienten en andere spullen klaar. Breng een volle ketel water aan de kook. Zet een grote steelpan op laag vuur. Zet het standaardmes in de keukenmachine.

Erwtenpuree
Schil de aardappelen (als je wilt kan het ook met schil), snijd ze dan in blokjes, doe ze met een snufje zout in de steelpan en giet er kokend water bij tot ze net onderstaan. Leg de deksel op de pan en draai het vuur iets hoger. Snijd het harde uiteinde van de steel van de broccoli, snijd de rest van de steel in stukjes en doe die bij de aardappeltjes in de pan. Breek de roosjes in gelijke stukjes en zet die nog even aan de kant.

Kabeljauw
Doe een paar flinke scheuten olijfolie in een grote braadslede, strooi er wat zout en peper en het venkelzaad bij, wrijf er de kabeljauwfilets mee in en leg ze op het vel. Besprenkel ze met nog wat olijfolie en zet ze 5 minuten onder de grill terwijl je het smeersel voor het korstje klaarmaakt.
Snijd het brood in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, gebruik een staafmixer of eventueel een blender. Hak ze fijn, doe er met draaiende motor 2 gepelde tenen knoflook en een paar drupjes olie uit het blikje ansjovis bij, en doe het kruimelige mengsel in een kom. Zet deze weg voor later.
Doe de helft van het blikje ansjovisfilets met de uitgelekte zongedroogde tomaatjes, 2 tenen gepelde knoflook, basilicum, Spaanse peper en het stuk Parmezaanse kaas in de lege keukenmachine. Rasp er met een fijne rasp de schil van de citroen bij en knijp de vrucht uit. Schenk er een paar scheutjes balsamicoazijn bij en hak alles tot een fijne pasta. Schraap tijdens het hakken een paar keer de rand van de kom schoon. Haal de vis uit de oven.
Schep een beetje van het mengsel op de filets en strijk deze er over uit. Strooi hier het broodkruim
over. Sprenkel een klein beetje olijfolie over de takjes rozemarijn en tijm, leg ze op de filets en zet ze nog 10 minuten in het midden onder de hete grill tot ze mooi goudbruin en lekker krokant zijn.
Erwtenpuree
Doe de erwten en de broccoliroosjes bij de aardappeltjes en leg de deksel terug op de pan.

Tartaarsaus
Spoel de keukenmachine of staafmixer of blender even vlug schoon en doe er de augurkjes, de kappertjes, de peterselie en het halve blikje ansjovis in, inclusief de olie. Pulseer ze een paar keer met een scheut extra vierge olijfolie en de schil en het sap van een halve citroen door elkaar. Hak het mengsel tot een vrij fijne pasta en doe deze samen met de mayonaise in een kommetje. Roer goed door elkaar, doe er het sap van de andere halve citroen bij en breng het mengsel goed op
smaak met peper, zout en wat je nog vind missen. Maak de saus af met een snufje zoet paprikapoeder, een stukje peterselie en een paar drupjes olijfolie en zet ze op tafel.
Erwtenpuree
Laat de groenten een paar minuten in een vergiet uitlekken en uitwasemen, doe ze dan terug in de pan. Doe er de boter, een flinke scheut olijfolie, een snufje zout en peper en de muntsaus bij, en stamp deze grof met een aardappelstamper. Het hoeft echt niet heel fijn, het is prima als er nog wat broccoliroosjes te zien zijn. Doe het mengsel in een serveerkom. Je kunt het natuurlijk ook gewoon uit de pan serveren.

Kabeljauw
Haal de kabeljauwfilets uit de oven als het korstje mooi goudbruin en krokant is. Zet ze dan samen met de erwtenpuree en tartaarsaus op tafel! Bon apetit! 



vrijdag 9 mei 2014

Stroopwafeltaart

Waar zal ik eens beginnen? Ik heb dit blog namelijk al een tijdje, maar ik heb vandaag besloten om het nu echt eens te gaan gebruiken! Ik hoop natuurlijk op vele volgers en reacties en leuke mailtjes, maar ik vrees dat ik daar nog even geduld voor moet hebben.
Ik begin met mijn hit op welke.nl, de beroemde en beruchte stroopwafeltaart. Hij is daar al 6,3 duizend keer opgeslagen! Blij dat ik ben! 
Voordat ik deze prachttaart ging maken zag ik hem namelijk erg vaak voorbij komen en ik was er zo ontzettend nieuwsgierig naar geraakt, dat ik hem besloot te maken. Ik ben namelijk verzot op stroopwafels. Een heerlijke zachte, warme joekel van een stroopwafel die je op de markt koopt, daar kan je me ’s nachts altijd voor wakker maken! Een stroopwafeltaart moet ik dan toch ook verrukkelijk vinden? Die viel zeker in de smaak! Ik heb hem van internet geplukt, met een heerlijk resultaat!! Hieronder het recept!


Stroopwafeltaart 


Tijd: een halfuurtje en daarna nog minimaal een uurtje in de koelkast om op te stijven 

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 5 heerlijke stroopwafels
  • 4 eetlepels karamelsaus (gewoon te koop in de supermarkt van het merk: Dr. Oetker)


Voor de vulling


  • 250 ml opgeklopte slagroom
  • 150 gram monchou
  • 1-2 zakjes vanillesuiker
  • 2 zakjes klopfix 


Voor de topping

  • 4 stroopwafels


Materialen

  • Springvorm
  • Bakplaat, bakpapier



Bereidingswijze
Begin met het maken van de bodem. Verkruimel daarvoor de eerste 5 stroopwafels. Je kan dit doen met een keukenmachine of je kan het ook doen door met een deegroller erop te slaan. Als je dit teveel tijd kost, kun je natuurlijk ook kiezen voor kant en klare stroopwafelkruimels. Deze roven minder tijd, en zijn ook nog minder plakkerig! 

Als je de stroopwafels hebt verkruimelt doe je deze in een kom en dan voeg je de karamelsaus toe. Roer dit goed door elkaar en doe dit in de springvorm. Het is het handigst als je wat bakpapier in de springvorm legt omdat de koekkruimels anders aan de bodem kunnen gaan plakken. Druk de koekkruimels aan met een vork of de bolle kant van een lepel. Zet dit tot gebruik in de koelkast om even aan te sterken.

Daarna kan je beginnen met het mengen van de slagroom en de monchou. Je kan ook verse slagroom gebruiken in plaats van opgeklopte slagroom. Maar zelfgemaakt is natuurlijk lekkerder! Dan klop je de slagroom op met 2 zakjes klopfix. Als je de monchou met de slagroom hebt vermengd voeg je ook de vanillesuiker toe. 

Schep het monchou-slagroom mengsel over de stroopwafelbodem en strijk het geheel mooi glad met een palletmes of de bolle kant van een lepel. Verkruimel daarna de 4 stroopwafels voor de topping. Als je deze hebt verkruimelt, strooi je deze over de taart. Eventueel kan je er nog wat karamelsaus en chocoladerasp overheen strooien. Voor een nog mooier resultaat! Be creative! De taart gaat nu voor minimaal 1 uur de koelkast in! Dan is het smikkelen en smullen geblazen!

Bon appétit! 



Huishoudelijke mededeling

Ik ben druk bezig mijn blog 'op te schonen'. Dit betekent dat relatief oude, weinig bekeken recepten die daarbij niet door mijzelf geschreven zijn van mijn site haal. Vandaar dat sommige recepten zijn verwijderd.
Dit vergt uitleg: aan het begin van mijn carrière als amateurkok nam ik recepten over, sinds een anderhalf jaar plaats ik enkel nog mijn eigen recepten online.
Op deze manier probeer ik mijn eigen authenticiteit te streven.
Maar vandaar dat sommige recepten 'verdwenen zijn'.
Excuses voor het ongemak!

P.S. Zijn er recepten die je echt mist? Stuur me een mailtje en wie weet ga ik aan de slag met mijn eigen versie !