Zoeken in deze blog

zaterdag 6 februari 2016

Wortelcupcakes

Heb ik jullie ooit al verteld dat ik in love ben met worteltjestaart, ook wel bekend als carrotcake? Bij deze. Maar na al die worteltaarten die ik al gemaakt heb in het verleden wilde ik een keer iets anders. Maar wel met de smaakjes van een authentieke worteltjestaart.
(Het recept voor de originele worteltaart vind je trouwens hier, ik moet er wel bij zeggen dat dit niet mijn eigen recept is. Maar wél mijn eigen foto's!)

Wat ik deed? Ik transformeerde de goede oude worteltjestaart naar deze hele schattige prachtige cupcakes.
En wat smaakten ze goed. Ronduit verrukkelijk. Al zeg ik het zelf.

Ik houd ontzettend van het witte roomkaasglazuur bovenop de cakejes, maar ik vind het zelf vaak veel te zoet. Deze keer voegde ik dus beduidend minder poedersuiker toe, slechts twee eetlepels, waardoor ik het geheel veel beter vond smaken. Niet zo mierzoet maar eerder fris. Je kunt natuurlijk altijd meer suiker indoen als je dat lekker vind. ;)

In plaats van de 'normale' witte bloem, gebruikte ik speltmeel, waar ik nog nooit eerder mee had gewerkt, maar het smaakte onwijs goed, dus daar ga ik zeker nog mee verder experimenteren. Als extraatje voegde ik gember toe en kokosvlokken, wat ik een topcombinatie vond met de geraspte wortel en kaneel. Hieronder vinden jullie het recept! Bon apétit!


Wortelcupcakes

Ingrediënten voor +- 12 cupcakes

Voor het beslag
  • 2 eieren
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 100 gram speltmeel
  • 8 gram bakpoeder
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram walnoten
  • 1 grote wortel
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • snufje zout
  • 10 gram kokosvlokken
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel geraspte gember
Voor de roomkaasglazuur
  • 100 gram roomkaas
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-aroma
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beslag
Vet je muffinvorm in, en bekleed deze met muffinvormpjes.
Klop de eieren met de olie los. Voeg hier het spelmeel aan toe. Zeef de bakpoeder en voeg dit ook toe. Voeg de bruine basterdsuiker toe. Rasp de wortel en voeg dit toe. Hak de walnoten fijn en voeg dit ook toe. Voeg de vanille-aroma, het snufje zout, de kokosvlokken, de kaneel en de gember toe. Roer dit allemaal goed door. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de muffins in 20 minuten gaar. 
Roomkaasglazuur
Klop de boter goed los. Voeg hier de roomkaas aan toe en klop dit tot een mooi luchtig geheel. Voeg hier de poedersuiker en vanille-aroma aan toe. 
Laat de muffins geheel afkoelen. Doe de roomkaasglazuur in een spuitzak en spuit dit op de muffins. Strooi hier eventueel nog wat gehakte walnootjes overheen of wat geraspte wortel. 

Bon apétit!

18 opmerkingen:

  1. Ik ben zowiezo gek op cupcakes! Maar een wortelcupcake heb ik nog nooit op! Ben benieuwd! -x-

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat glazuur is inderdaad ZO lekker. Ik zou er waarschijnlijk het driedubbele op doen, haha. Lekker recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een vriendin was ook al zo enthousiast over worteltaart! Zelf heb ik het nog nooit gehad, laat staan een carrot cake. Toch maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ohja, carrotcake is echt iets dat je gemaakt móét hebben, je wilt nooit meer anders, wees gewaarschuwd!

      Verwijderen
  4. Ziet er erg goed uit moet ik zeggen! Ga ik zeker een keertje proberen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Yummy, wortelcake is zo lekker en dit ziet er heel vrolijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh my god dit klinkt heerlijk! Prachtige foto's ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik hoorde laatst van iemand dat worteltjestaart (dus ook cupcakes) echt heel lekker was. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ben wel heel erg benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen