Zoeken in deze blog

donderdag 15 oktober 2015

Herfstboomstam

Ik heb al een tijdje in mijn hoofd om iets groots te bakken. Iets waar ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten. Natúúrlijk wilde ik ook iets met het herfstige weer doen, qua ingrediënten dan natuurlijk. Herfst betekent voor mij pompoen. Pompoensoep, pompoentulband, én vanaf vandaag ook pompoenboomstam. Vorig jaar bakten de deelnemers van Heel Holland Bakt, Emma kan je nou nooit ergens anders over praten?!, nee eigenlijk niet want HHB is mijn lust en mijn hele leven, I apologize. Maar goed, de deelnemers van het bakprogramma van omroep Max 2014 bakten vorig jaar een heuse herfstboomstam. Deze opdracht plopte bij het brainstormen voor een goede taart opeens weer in mijn hersenpan op, dát zou ik gaan maken. Maar dan op mijn eigen manier.
Ik bedacht een compleet eigen recept wat ontzettend goed uitpakte!
Het idee van een boomstam is dat je een biscuitdeeg bakt, deze besmeert met een crème oprolt en vervolgens decoreert met botercrème. Het is een echt kunstwerk! Nieuwsgierig geworden? Check hieronder het recept! Bon apétit!


Herfstboomstam

Voor de cake
  • 4 eieren
  • 150 gram bruine suiker
  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 theelepels vijfkruidenpoeder
  • snufje zout
  • handje hazelnoten
Voor de vulling
  • 375 gram mascarpone
  • 1 citroen
  • 1 cm gember
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • snufje kaneel
Voor de botercrème
  • 250 gram boter
  • 250 gram poedersuiker
  • 350 gram pompoenpuree
Bereidingswijze
Cake
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat uit de oven en bekleedt deze met bakpapier. Splits de eieren. Klop het eiwit luchtig terwijl je beetje bij beetje de bruine suiker toevoegt. Klop de eigelen schuimig. Spatel de bloem, bakpoeder, vijfkruidenpoeder, zout en eigeel door de eiwitpieken. Strijk het beslag over de met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de hazelnoten grof en verdeel deze over het deeg. Zet de cake voor 10 tot 15 minuten in de oven.

Vulling
Rasp de schil van de citroen en pers hem vervolgens uit. Rasp de gember en schraap het merg uit het vanillestokje. Doe dit met de rest van de ingrediënten in een kom en klop dit door. Zet tot gebruik in de koelkast.

Botercrème
Smelt de boter héél kort in de magnetron, zo kort dat je met je vinger in de boter kunt duwen en hij zacht is. Maar niet gesmolten. Doe de boter in een kom en voeg terwijl je mixt beetje bij beetje de pompoenpuree aan toe.

Haal de cake uit de oven en haal het bakpapier ervan af. Rol de cake nu op in een theedoek, pas op dat hij niet scheurt en laat 'm dan helemaal afkoelen.
Zodra de cake is afgekoeld kun je beginnen met de afwerking. Rol de cake weer uit en verdeel hier gelijkmatig de vulling over, rol 'm dan weer terug op. Snijd de randjes van de cake af zodat je de vulling vanaf de buitenkant goed kan zien. Verdeel met een paletmes de botercrème over de buitenkant van de cake, je kunt dit strak maken maar ook wat grilliger. Als finishing touch, vond ik het mooi om wat kaneelsuiker (kaneel + suiker mengen) over de cake te strooien met daarnasst wat fijngehakte walnoten en hazelnoten.

Bon apétit!

5 opmerkingen:

  1. Uhmmm! Ik heb hem al eens gemaakt heerlijk <3

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk. Vorig jaar maakte ik ook een herfstboomstammetje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit lijkt me echt super lekker! Voor die 5-spice in de cake lijkt me een heerlijke combinatie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijk recept zeg, dit zou ik wel willen proeven!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit ziet er echt heel erg lekker uit zeg. En ik ben een fan van alles wat ook maar iets herfstachtig smaakt. Misschien is dit een projectje voor volgende week zondag, wie zal het zeggen... hihi. Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen