Zoeken in deze blog

zondag 7 december 2014

Speculaas

Ja, sinterklaas is misschien afgelopen, maar dit recept moet ik nog even kwijt. Ik maakte deze voor pakjesavond en ze waren ontzettend goed gelukt. De speculaasjes uit de winkel kunnen hier bij lange na niet tegenop. Dit recept zag ik voorbijkomen op 24kitchen, bij het programma Rudolph’s bakery, wat ik toch zo inspirerend vind. Het was zo klaar, het beslag tenminste, want de authentieke houten vormen vormden toch wel enige hindernis. Ze kwamen er niet uit, als ze er wel uit kwamen waren ze gebroken, dus ik stond toch wel langere tijd in de keuken dan verwacht. Na enige trucjes te hebben uitgeprobeerd ging het steeds beter, de ervaring leert het. Toch een ontzettend lekker recept, voor het geval je nog zin hebt in speculaas, hier is jouw recept. Het zijn kruidige speculaasjes met kruidnagel, kardemom, speculaaskruiden en nootmuskaat. Erg lekker omdat ze niet in zo’n mate aanwezig zijn dat je ze proeft. Ja je proeft ze wel, maar ze zijn in een perfecte mate aanwezig. Ohja, ik mag experimenteren met de Nikon van mijn vaders werk, de foto’s zijn vele malen beter. Hieronder het recept! Bon apétit!


Speculaas

Ingrediënten
  • 1 eetlepel melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 150 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaspoeder
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel kardemom
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verwarm de melk in een steelpannetje en los hier de suiker in op. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de boter, bakpoeder, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en kardemom toe. Schenk hier ook de warme melk bij. Kneed dit tot een soepel deeg en laat dit eventueel een kwartier opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit. Bestuif de speculaasvorm met flink wat bloem. Druk het deeg in de houten vorm en snijd het overtollige deeg weg met een mes. Geef een harde tik met de vorm op het aanrecht en ze druppelen er als het goed is zo uit. Door een mes langs de randen te halen willen ze er ook wel eens makkelijker uitvallen. Goed bloemen in ieder geval. Leg de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de speculaas in 15 minuten gaar. Maak het helemaal af door geschaafde amandel over de speculaas heen te strooien. Bon apétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen