Zoeken in deze blog

maandag 15 februari 2016

Romige pindasoep met zoete aardappel

Als ik dit artikel op de zondagochtend schrijf, sneeuwt het buiten. In januari dacht de natuur dat het al lente was, dus de sneeuwklokjes en krokussen zijn al uit hun winterslaap gekropen, maar moeder natuur vond toch dat er nog wat winter aan te pas moest komen. Het is weliswaar natte sneeuw, maar gecombineerd met de temperatuur, vind ik het toch nog behoorlijk winter. Goed excuus om de keuken in te duiken en een heerlijke soep te bereiden.

Op mijn 'to cook list' staat al een hele tijd, zoete aardappel soep. En eindelijk was de tijd rijp. Ik roosterde de zoete aardappel (van maar liefst 500 gram!) in de oven om 'm vervolgens samen met nog wat andere lekkere ingrediënten tot een prachtige romige soep om te toveren.
Wat de soep zo romig maakt is kokosmelk, en ik ben hier helemaal dol op. Het is net wat dikker dan normale melk en het past daarom heel goed in soepen. Wij hebben het altijd in huis, het hoeft ook niet in de koelkast, en het is daarom langer houdbaar dan normale koemelk.

Ik gooide wat geks in deze homemade soop. Niet schrikken, alsjeblieft. Pindakaas. Nu denk je vast, die Emma, daar zit een steekje bij los. Want pindakaas in een soep, dat is toch van de zotte. Nee, absoluut niet. Het is echt verrukkelijk. Eerder gooide ik het al eens in een smoothie, dat pakte al goed uit, maar in een soep komt ie nog beter tot zijn recht. Ik had geen pinda's in huis, maar die zouden er ook nog heel goed in kunnen. Hieronder het recept voor jullie! Bon apétit !


Romige pindasoep met zoete aardappel

Ingrediënten
  • 1 grote zoete aardappel, gelijk aan 500 gram
  • 1 aardappel
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 250 milliliter kokosmelk
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schil de aardappels en wortels en snijd deze in grove stukken. Leg deze op de bakplaat en besprenkel deze rijkelijk met olijfolie en strooi hier flink wat peper en zout op. Rooster deze voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep na 10 minuten even om.
Verwarm een soeppan op het vuur en doe hier een flinke scheut olijfolie in. Snipper de ui en de knoflook. Bak dit kort aan in de pan. Was de prei en snijd deze in ringen. Gebruik de hele prei, ook het groene gedeelte. Doe dit bij de ui en knoflook in de pan en bak dit even aan. Doe hier de geroosterde aardappels en wortel bij. Doe hier een liter gekookt water bij en het bouillonblokje. Kook dit voor 15 minuten op een laag vuur.
Pureer dan de hele soep. Ik vind het leuk en lekker om hier nog wat kleine stukjes groente in te laten zien. Pers de limoen uit en voeg het sap toe aan de soep met de eetlepel pindakaas en de kokosmelk. Roer dit goed door. Voornamelijk de pindakaas. Dan is je soep klaar om gegeten te worden! 

Bon apétit! 

19 opmerkingen:

  1. Pinda soep vind ik erg lekker! Met zoete aardappel erbij klinkt ook goed :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh lekker apart, dit klinkt best wel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haaalowa, looking good! Ik kook morgen voor mezelf dus ik deeenk dat ik weet wat er op het menu staat haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Irma! Laat je weten of hij goed is gelukt? Je kunt me ook wel bereiken op instagram @emmatimmerman ;)

      Verwijderen
  4. Ah, lekker zeg! En pindakaas door soep heen kan inderdaad prima. Mijn vader doet het ook weleens door de macaroni. Klinkt gek, maar het geeft een heel 'warme' smaak! Leuk receptje dit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door de macaroni, dat heb ik nog nooit gehoord, ga ik zeker eens uitproberen! Grappig!

      Verwijderen
  5. Ik had hier echt nog nooit van gehoord, maar ik ben dol op zoete aardappel dus dit moet vast ook lekker zijn! Fijne tip, dankjewel! x

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt lekker en volgens mij een stuk gezonder dan normale pindasoep!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Daar heb ik nog nooit van gehoord! Maar het klinkt wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Reacties
    1. Voor 6 grote kommen soep denk ik zo! Thanks voor het melden, ik schrijf het er gelijk bij!

      Verwijderen
  9. Heb de soep net gemaakt een echte aanrader zelf heb ik er een spaanse peper bij gedaan omdat ik van pittig hou ik hou zelf ook erg van pinda soep en wortelsoep en dit heeft iets van beide erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me ook heel erg lekker! Goede om te onthouden!

      Verwijderen