Zoeken in deze blog

dinsdag 21 juli 2015

Oreo’s

Wie kent ze niet, de pikzwarte ronde koekjes met een witte zachte vulling vanbinnen. Naast dat deze door menig uit het vuistje gegeten wordt, is deze ook perfect voor het maken van taartbodems, denk aan de bodem van cheesecake. Deze worden verkruimelt en vervolgens gemixt met gesmolten boter en vormen zo de bodem voor een taart.
Ik ben zelf dol op deze koekjes en deze stonden al een tijdje te popelen om in de oven geschoven te worden. Nu kreeg ik zo’n prachtboek van Menno toegestuurd, waar ik eerder al deze cake en deze koekjes uit maakte. En wat een toeval, het recept van  oreokoekjes stond ook in Menno’s bakboek. I gotta love that man. Zijn boek is een ode aan de Amerikaanse bakkeuken en vandaar ook deze oreo’s.
Bas, van de blog, Bastaart, en ik hadden een bakdagje gepland en zodoende besloten we de beruchte oreokoeken te gaan bakken en verrukkelijke aardbeiencupcakes die je binnenkort op Bas’s blog kunt verwachten. En och, those were pretty.
En deze oreo’s ook, ik vond ze erg op deze macarons lijken, maar ze smaakten zowaar naar oreo’s, wat wij beiden niet verwacht hadden. Ze zijn niet pikzwart, zoals de koekjes uit de winkel. Daar zou je nog wat zwarte kleurstof voor nodig hebben, maar ik vind dat zonde. Ook zijn ze een tikkie groter, maar ik heb daar persoonlijk geen enkele problemen mee, ;). Hieronder geef ik jullie het recept! Bon apétit!

Oreo’s

Ingrediënten voor 15 tot 20 koekjes

Voor het koekjesdeeg
  • 225 gram bloem
  • 45 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 200 gram kristalsuiker
  • 235 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
Voor de vulling
  • 60 gram boter, op kamertemperatuur
  • 60 gram margarine
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 200 gram poedersuiker
Bereidingswijze
Koekjesdeeg
Meng de bloem, cacao, bakpoeder, zout en suiker in een kom totdat deze goed gemengd zijn. Doe de boter en het ei hierbij en kneedt dit tot een ronde bal. Leg de bal voor minimaal een uur verpakt in vershoudfolie in de koelkast om goed op te kunnen stijven.
Verwarm de oven voor op 185 graden. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en rol het deeg met een deegroller uit tot een plak van 1/2 centimeter dik. Steek hier met een ronde koekjessteker van ongeveer 5 centimeter doorsnede koekjes uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wij hadden drie bakplaten nodig. Bak de koekjes in 8-10 minuten gaar. Laat deze goed afkoelen. 
Vulling
Klop de boter en de margarine met de mixer totdat deze mooi gemengd zijn. Voeg de vanille-extract toe en in delen de poedersuiker. 
Als de koekjes zijn afgekoeld kun je beginnen met de afwerking. Smeer met een mes een laagje van de vulling op een koekje en leg hier een ander koekje bovenop. Druk dit zachtjes aan. Herhaal deze handeling voor de rest van de koekjes. 

Bon apétit! 

2 opmerkingen:

  1. Het was een zeer gezellige en geslaagde dag! En deze koekjes waren inderdaad verrukkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gezellig samen bakken! Ze zien er heerlijk uit!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen