Zoeken in deze blog

zaterdag 23 augustus 2014

Geroosterde pompoen met tahin en za’atar

Van de week waren wij onderweg en zagen wij een groot bord langs de weg staan; pompoenen te koop, luidde het. Daar namen wij een kijkje, we waren wel benieuwd en met al die koude zomerse dagen die je ook wel herfst kunt noemen kregen wij wel zin in een kopje warme pompoensoep. Door een hele lieve meneer werden wij naar zijn enorme oogst geleid. Ik ben vergeten een foto te maken van dit prachtige tafereel, pompoenen in allerlei soorten en maten stonden zich aan te prijzen. Het zag er geweldig uit, wij kozen voor drie mooie oranje exemplaren die je met schil en al kunt opeten. Erg lekker, zo hebben wij eerder al ervaren. Nu ging ik deze middag op zoek naar een gerecht met geroosterde pompoen, dit had ik eerder gegeten en dat was me erg goed bevallen. Ik kwam als vanzelfsprekend op het blog van Caroline Brouwer terecht, www.carolinebrouwer.blogspot.nl. Daar zocht ik op pompoen en kwam dit heerlijke gerecht tegen, ik besloot het te maken en het resultaat mocht er zijn. Wel meer dan dat, het was verrukkelijk! Erg verrassend die lekkere smaken van tahin, citroensap, knoflook, en uiteindelijk afgemaakt met de za’atar, die overigens uit Israël komt, en peterselie, koriander vond ik hierbij ook goed passen. Het zag er prachtig uit, al die kleuren en smaken die bij elkaar komen, een sensatie voor je smaakpupillen. Echt verrukkelijk, de pompoen is zo zacht, kauwen hoeft niet, je kunt hem met je tong kapot maken. Mmm, deze ga ik vaker maken! Het is trouwens een bijgerecht, verrukkelijk om couscous bij te eten of iets anders wat je in de koelkast hebt liggen! Een heerlijk maaltje om te gaan maken met de vele herfst- en winteravonden die nog op ons liggen te wachten. Hieronder het recept. Bon apétit!



Geroosterde pompoen met tahin en za’atar

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
  • 1 pompoen van 1 kilo, oranje Hokkaido
  • 2 rode uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 1/2 eetlepels tahin, Turkse winkel
  • 1 1/2 eetlepels citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel za’atar
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel koriander
  • zout en peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat alvast uit de oven. Hak de pompoen doormidden, verwijder de zaden met een lepel en snijd de pompoen in reepjes van ongeveer 1 centimeter. Verwijder de schil van de uien, snijd ze in tweeën en dan in reepjes van gelijke breedte als de pompoenen. Leg de pompoen en ui op de bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie en een snufje zout en peper. Hussel dit door mekaar en zet dit voor een halfuur in de voorverwarmde oven. Schep na een kwartier de hele boel een keer om.
Schep de tahin in een schaaltje en voeg het citroensap, 2 eetlepels water, het geperste teentje knoflook en een snufje zout toe. Roer dit goed door elkaar totdat het een mooie dikte als van room krijgt. Als de pasta te dik is, voeg je wat water toe. 
Als de pompoen uit de oven kom, leg je deze op een mooi groot bord met een kleine opstaande rand, verdeel de za’atar, peterselie en koriander hierover en aanvallen maar!

Bon apétit!






Za’atar

1 opmerking: