Zoeken in deze blog

maandag 11 augustus 2014

Makkelijke jamkoekjes

Koekjes bakken als klein meisje met mijn zussen en moeder. De keuken was overvol en bovendien van top tot teen bedekt met een laagje bloem of deeg. Na het maken en uitrollen van het beslag werden er vanuit de hoogste kast een grote doos getrokken waar we onze vormpjes in bewaarden. Hoe we aan zoveel vormpjes zijn gekomen weet ik niet. Hij is tot de nok toe gevuld. Koeien, paarden, hartjes, bloemen, kerstbomen, hazen, mannetjes, vrouwtjes, ga zo maar door. Alles werd gebruikt. Van het deeg bleef natuurlijk weinig over, alles belandde al in onze mond zodat we buikpijn kregen van ons gretige gedrag. Maar op de een of andere manier konden we altijd minstens twee bakplaten vullen. Het hele huis ging fantastisch ruiken naar die de heerlijke koekjes. Deze waren makkelijk, meestal zandkoekjes. Waarvan eigenlijk die naam, zandkoekjes? Ze smaken toch niet naar zand? 
Vandaag ook weer even in die oude tijd gedoken, koekjes gebakken. Maar wel een wat luxere uitvoering dan ik vroeger maakte. Dit keer met jam in het midden. En ik moet eerlijk toegeven, ze zijn veel lekkerder dan dat ik ze vroeger maakte. Ook dit recept komt uit het grote bakboek van Rudolph van Veen, Rudolph’s Bakery. Erg mooi boek, en die recepten! Poehpoeh! 
Dit recept is erg makkelijk, leuk om met kleine kinderen te maken, die jam maakt het net even anders. Net wat lekkerder! Hieronder het recept! Bon apétit!



Makkelijke jamkoekjes

Ingrediënten

  • 1  theelepel vanille-essence 
  • 265 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1  ei
  • 1  eidooier
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 100 gram frambozenjam, half potje

Extra nodig

  • bakpapier

Bereidingswijze
Roer met de mixer de boter, vanille-essence en de basterdsuiker tot een beetje kruimelig/luchtig beslagje. Mix het ei en de eidooier door het botermengsel.
Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Roer het bloemmengsel stukje bij beetje door de boter. Kneed dit uiteindelijk door mekaar. Let goed op grote klonten boter. Er ontstaat een egaal deeg. Rol het tot een dikke plak en bewaar het voor minstens een uur in de koelkast verpakt in plasticfolie. Dan wordt het deeg wat steviger en is het makkelijker uit te rollen. 
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter. Eventueel iets meer. Zorg er wel voor dat het helemaal egaal is. Anders krijg je verbrande koekjes. Druk met een rond glas, niet te groot, hier koekjes uit. Verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat (ik had er twee nodig, zelfs twee en een half :-).  Maak voorzichtig met je duim een kuiltje in het midden van alle koekjes. Druppel hier in elk koekje een klein afgestreken theelepeltje jam en zet ze dan voor minstens 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Bon apétit!!

Wilt u een reactie plaatsen? Druk dan op, geen opmerkingen, indien er al wel reacties zijn geplaats staat er 1 opmerking of meer. Dan moet u daar op klikken. Sorry voor het ongemak!

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Verrukkelijke koekjes ! Ik had het geluk ze te mogen proeven..(en niet alleen het deeg :-) )

      Verwijderen