Zoeken in deze blog

zondag 27 juli 2014

Tarte tatin

Vandaag is mijn zusje 13 geworden! Groot feest, waar natuurlijk taart bij hoort. Mijn zusje is dol op appeltaart, de tarte tatin in het bijzonder. Deze maken wij thuis vaak, maar niet zoals ik hem deze keer gemaakt heb. Met echte karamel en niet met bladerdeeg maar met briseerdeeg. Echt verrukkelijk! Dit recept heb ik van Caroline's blog, www.carolinebrouwer.blogspot.nl. Er staan daar zoveel lekkere recepten, je kijkt je ogen uit! Deze taart hebben wij in vijf stukken verdeeld en gelijk helemaal opgegeten, zo zwaar valt hij namelijk niet! En hij is gewoon té lekker om te laten staan. Het is een tarte tatin, dus hij moet omgekeerd worden. Dat is altijd het moment van de waarheid, maar neem alsjeblief de moeite om dit te doen. De appeltjes hebben dan een prachtig glanslaagje van karamel over zich heen gekregen waardoor het er ongelofelijk appetijtelijk uit ziet! Dit is echt een enorme aanrader, mijn zusje was er ongelofelijk blij mee! Eigenlijk is dit een dessert, dan snijd je een wat kleiner stukje af en serveer je er een lekker bolletje vanilleijs of kaneelijs bij! MMM, heerlijk!!
Ga hem vooral lekker zelf maken! Hieronder het recept van deze verrukkelijke taart!

Tarte tatin 

Ingrediënten voor het briseerdeeg:
- 100 gram boter, koud
- 200 gram bloem
- 1 eidooier
- een snufje zout
- 3 eetlepels ijskoud water
 Ingrediënten voor de appelvulling:
- 125 gram kristalsuiker
- 25 gram boter
-5 tot 6 appels
Bereiden:

Deeg
Kneed in een kom de bloem, zout, eidooier en boter tot een kruimelig deeg. Voeg daarna het water toe en kneed het dan tot een soepel deegje. Bewaar dit afgedekt met wat plasticfolie minstens een halfuur in de koelkast, zodat het daarna makkelijker uit te rollen is. 

Appelvulling
Schil de appels, snijd ze daarna in vieren en snijd deze partjes ook nog eens door de helft. Gooi deze in een kom en plaats ze even aan de kant.
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Doe een klein beetje van de suiker in een pannetje met een dikke bodem. Heb je een tarte tatinvorm, dan kun je het prima hier in doen. Draai het pannetje heen en weer tot de suiker gesmolten is, voeg hieraan weer wat suiker toe en herhaal dit tot alle suiker gesmolten en bruin ligt te worden in je pannetje. Zo gaat het geleidelijk aan. Voeg hieraan de boter toe en laat de karamel bruin worden. Lichte karamel betekent zoet, donkere bitter. Ga hier dus tussenin zitten. 

Vet een springvorm, quichevorm of taartpan in met boter en schenk hier de karamel in. Zorg dat deze goed verdeeld is, verdeel dan de partjes appels in een mooi patroon over de karamel. Dit is een karweitje dat snel moet gebeuren want de karamel stolt verschrikkelijk snel.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die de vorm overkoepelt. Leg dit over de appeltjes en druk dit zachtjes aan, snijd overtollig deeg aan de randjes weg. Een dikke rand bij dit deeg is niet lekker. Prik wat gaatjes in het deeg tegen opbolling en zet deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer drie kwartier. 
Haal deze dan uit de oven, laat hem kort afkoelen. Zet een groot bord op de vorm en draai hem in een keer om, zodat de tarte tatin op het bord ligt met de appeltjes naar boven, klaar om aangesneden te worden. Serveer hier een lekker bolletje ijs, wat slagroom of mascarponeroom bij! 

Bon apétit!

 Mijn zusje was er erg blij mee!
Wilt u een reactie plaatsen? Druk dan op, geen opmerkingen, indien er al wel reacties zijn geplaats staat er 1 opmerking of meer. Dan moet u daar op klikken. Sorry voor het ongemak!

1 opmerking:

  1. Wat knap Emma dat je een tarte tatin gemaakt hebt! Dat is voor heel veel mensen nog best moeilijk en bij jou is ie fantastisch gelukt! groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen