Zoeken in deze blog

zaterdag 20 februari 2016

Ovenfriet met zelfgemaakte mayonaise

Ik ben op z'n tijd dol op een bord gevuld met knapperige frietjes met een dikke klodder mayonaise. Dit eet ik echter maximaal 1 keer in de twee maanden. Want we gebruiken de frituur heel weinig, waar ik trouwens helemaal achter sta. Al het frituurvet dat daar in gaat, daar word ik niet zo heel vrolijk van.
Na dit recept weet ik zeker dat ik in ieder geval meer frietjes ga eten. Maar dan wel ovenfriet.
Ik maakte dit verrukkelijke recept tijdens mijn kookcursus op school. Oven voorverwarmen, frietjes snijden, goed droogmaken, besprenkelen met olijfolie en zout en dan in de oven. As easy as that. En zo onwijs lekker, en dus relatief gezond, want je gebruikt alleen maar olijfolie en zout om de frietjes op smaak te brengen. En gemaakt van aardappels. Wat heb je nog meer nodig in het leven?

Daarnaast maakten we zelf mayonaise. Ik heb thuis al menigmaal een poging gedaan tot het maken van mayonaise, maar dat liep niet zo als het zou moeten. Toen kreeg ik dit recept van een cursist van mij en zowaar lukte het in een keer! Alle ingrediënten in een kom mikken, met een staafmixer dit mixen en je mayonaise is zo klaar! Hieronder deel ik het recept van deze lekkere homemade frietjes én mayonaise met jullie ! Bon apétit!


Ovenfriet met zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten

Friet
  • 1 kilo grote aardappelen
  • olijfolie
  • zeezout
Mayonaise
  • 200 milliliter zonnebloemolie
  • 50 milliliter olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • snuf zout en peper
  • 1 kleine eetlepel azijn
  • 1 ei
Bereidingswijze
Frietjes
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de aardappels. Snijd deze in frietjes van 1 bij 1 centimeter. Droog deze goed af met een theedoek. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Verdeel hier de frietjes over. Besprenkel deze met olijfolie en hussel dit goed door elkaar. Bestrooi flink met zout. Bak deze voor zo'n halfuur in de voorverwarmde oven. Schep na een kwartier even goed om. Wanneer ze mooi bruin beginnen te worden, mogen ze eruit.

Mayonaise
Doe alle ingrediënten in een hoge vetvrije kom. Mix dit met een staafmixer net zo lang totdat je een romige dikke massa krijgt van mayonaise!

Serveer de frietjes met je mayonaise!

Bon apétit!

12 opmerkingen:

  1. Waarom altijd zo lekker, krijg alweer trek :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wauw dat ziet er lekker uit zeg! Krijg er meteen ontzettend zin in ook al is het nog best vroeg op de dag haha X Laura www.mixtfashion.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ah yammie! Ik krijg er trek van hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk! Ik eet tegenwoordig alleen maar ovenfrietjes, wij hebben namelijk (bewust) geen frituur. Ze zijn ook heel lekker als je zoete aardappels gebruikt, echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen