Zoeken in deze blog

zondag 15 februari 2015

Feestbrood

Gaaap, het is al over tienen nu ik dit stukje typ, maar ik heb dit broodje nu nog zo vers in mijn hoofd dat ik het wel met jullie móést delen! Want dit broodje maakt indruk, broodje? Zeg maar gerust brood! Je moet hier echt wat tijd in stoppen en veel liefde, maar dit broodje maakt dat allemaal waar! Je maakt niet alleen gebruik van bloem maar ook van griesmeel, heel geinig en qua smaak haal je dat er bij lange na niet uit! Je maakt het deeg door middel van acht bolletjes brood uit te rollen, dan vet je een springvorm of andere ronde vorm in en leg je een bolletje in het midden en de overgebleven zeven eromheen. Dan laat je het brood nog eens rusten en na een uur liggen alle broodjes gezellig klevend tegen elkaar aan. Dit maak je af door er pompoenpitten, sesamzaadjes en zonnebloempitten over te strooien en dan bak je dit op 220 graden voor ongeveer 20 minuten. En lekker! Met een lekker dipje, denk aan kruidenboter, pesto, tapenade, je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt!
Waar ik dit lekkere recept vandaan heb? Het receptenboek van onze meesterbakker van Heel Holland Bakt 2013, Rutger bakt. Daar heb ik veel inspiratie uitgehaald en dus ook dit recept! Dit boek ga ik zeker weten nog eens lenen uit de bieb!
Schrik niet van de hoeveelheid knoflook die in dit brood gaat, 2 bollen maar liefst, het wordt gepoft en vervolgens nog eens meegebakken, we stonken geen van allen uit ons mond, en de knoflook was absoluut niet dominant aanwezig!
Genoeg gekwebbeld, hieronder het recept van dit ultieme feestbrood! Ik kon het niet laten ermee op de foto te gaan ;) Bon apétit!

Feestbrood

Ingrediënten

Deeg
  • 200 gram fijn griesmeel, (semolina)
  • 200 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram kristalsuiker
  • 250 milliliter lauwwarm water
Vulling
  • 2 bollen, nee geen teentjes, knoflook
  • olijfolie
  • bosje of eventueel gedroogde basilicum
Topping
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • sesamzaadjes
Bereidingswijze

Vulling
Verwarm de oven voor op 200 graden

Deeg
Meng het water en de gist en laat dit even staan. Meng de griesmeel, bloem, zout en suiker door elkaar op het aanrecht. Maak hier een kuiltje in en giet hier het water met de opgeloste gist in. Meng beetje bij beetje de bloem bij het water. Kneed dit voor een klein kwartiertje tot een soepel deeg. Bloem een kom in en laat het deeg afgedekt voor een uur rijzen op een warme plek.

Vulling
Snijd het kapje van de knoflookbollen en leg deze in aluminiumfolie en sprenkel hier wat olijfolie over. Leg ze op een bakplaat en pof de bollen voor 45 graden in een voorverwarmde oven. 

Deeg
Vet een ronde vorm, springvorm, in. Verwijder de schilletjes van de knoflook, pel ze als het ware uit, en voeg dit samen met fijngesneden basilicum toe aan het gerezen deeg. Kneed dit kort door elkaar. Vorm er daarna een lange rol van, een soort pil, en verdeel deze in 8 stukjes waar je bollen, rondjes van rolt. Een van de bollen leg je in het midden van de ingevette vorm en de overgebleven zeven zet je hierom heen. Je dekt dit nog eens af en laat dit voor nogmaals een uur rijzen.

Topping
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bolletjes met een klein beetje water en strooi er afwisselend sesamzaadjes, pompoenpitten en zonnebloempitten op. Bak het brood goudbruin en gaar in 20 minuten.

Bon apétit! 


3 opmerkingen:

  1. Oh Emma wat een heerlijk recept en heel goed gelukt .xx oma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi emma,
    dat ziet er inderdaad een super mooi en lekker brood uit!
    bedankt om te delen met ons!

    liefs
    ohladybake

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan me de heerlijke geur van dit brood met knoflook in de oven al helemaal voorstellen, mmm. Het brood is mooi gelukt en je nieuwe profielfoto trouwens ook!

    BeantwoordenVerwijderen