Zoeken in deze blog

woensdag 11 februari 2015

Vanille-gember-koekjes

Valentijnsdag komt eraan, mijn omgeving is er al druk mee, andere bloggers die hun Valentijnsrecepten delen, op school met de jaarlijkse rozenactie en het gala in het vooruitzicht… Allemaal leuke evenementen, maar doen jullie er ook aan mee? Je kunt bijvoorbeeld deze koekjes bakken in de vorm van een hartje samen met je valentijn, vriendin of zus, maar je kunt deze natuurlijk ook cadeau geven! Met een mooie strik eromheen een wat rozenblaadjes! Romantisch dacht ik wel! Ik heb 3 verschillende vormen van harten gebruikt om een nog specialer effect aan de koekjes mee te geven! Ik heb trouwens nog menig andere koekjes recepten op mijn blog staan die het ook heel goed doen in de vorm van een hartje op 14 februari! Denk aan, goudse moppen of makkelijke jamkoekjes! Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de koekjes met een andere vorm uit te steken, desnoods maak je rondjes en gebruik je hiervoor een glas!
Gember in de koekjes, ja, en dat is heerlijk met een vanillesmaakje erbij! Wel gebruik je stemgember, uit een potje voor deze koekjes! Hieronder het recept! En alvast een romantische valentijn toegewenst! Bon apétit!

Vanille-gember-koekjes

Ingrediënten 
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • mespunt zout
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram stemgember, uitgelekt
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de boter in een kom en klop met de mixer een kleine vijf minuten. Voeg in kleine beetje de suiker toe. Mix dit tot een luchtige crème! 
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap  het merg eruit. Snijd de stemgember fijn. 
Zeef vervolgens de bloem boven de kom met boter en voeg een mespunt zout toe. Kneed dit met je handen of in de keukenmachine tot een samenhangende bal. Voeg dan de vanille en gember toe. 
Wikkel dit eventueel in folie en laat dit voor een halfuur rusten in de koelkast, als je haast hebt is het geen ramp als je dit overslaat. 
Rol het deeg nu uit tot een blak van ongeveer één centimeter dik. Steek hier vormpjes uit en leg deze op een met bak papier beklede bakplaat, ik had 2 bakplaten nodig. Bak de koekjes in 20 minuutjes lichtbruin en gaar!

Bon apétit!1 opmerking: