Zoeken in deze blog

dinsdag 27 mei 2025

Citroencake met venkel en kurkuma

Ja mensen, ik ben er nog, joepiejajee. Miniscule levensupdate voor dit decceniaoude blog.
Koken doe ik meer dan ooit tevoren, bij een restaurant in Utrecht, en ik kook daarnaast steeds meer thuis in mijn studiootje met keuken die ik met niemand hoef te delen(!). De afgelopen maanden voelde ik een behoefte om te schrijven, delen en recepturen te maken en nu zijn we hier :).
Laatst bakte ik een cake, gebaseerd op het recept van Rudolph van Veen, mijn maat. Toen ik op de middelbare school zat, keek ik tijdens eindeloze vrije weekenden hele marathons van zijn programma Rudolphs' Bakery op 24Kitchen, verder geen reclame hoor. Ik ben gewoon fan.

Zijn recept van citroencake maakte ik vorige maand, en ik voegde daar venkelzaad aan toe voor de gekte. Ik was geïnspireerd geraakt bij een workshop over ayurveda en specerijen, waar ik baksels proefde met komijn en specerijen die ik niet met patisserie associeer, maar ik wel episch lekker vond. Ik werd geprikkeld en zette deze inspiratie om in daden. 

Toen pakte mijn citroencake met venkelzaad wel erg lekker uit. Dat vond ik niet alleen zelf, ook mijn familie en vrienden vonden dat, dus ik maakte hem nog eens en nog eens. Hij bleef lekker en toen dacht ik, mmm, het is geen volledig eigen recept, maar ik wil het gewoon delen, dus dat doe ik bij deze. Fkes mooie foto's geschoten in een grasveld met pinksterbloemen, check en klaar. Naast mijn toevoeging van venkelzaad voeg ik ook best wat meer zout toe dan ik normaal doe bij een cake, dat kan je doen, hoeft niet, maar ik vind dat zoutige dat schuurt met het frisse van de citroen en de suiker die deze cake bevat zalig. 

Inmiddels heb ik deze cake al minimaal 3 keer voor mijn gezin en vrienden gemaakt, zij mega blij, ik eigenlijk ook. En misschien, jullie binnenkort ook wel ....

Hieronder het recept, een beetje van mezelf en een beetje van Rudolph van Veen. Bon apétit! 

Citroencake met venkelzaad en kurkuma

Ingrediënten voor 1 cake
  • 250 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 theelepel zout, het liefst grof
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels (of meer hehe), venkelzaad
  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 1 citroen, biologisch
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de cakevorm in met bakpapier. Je kan natuurlijk ook alleen een beetje olie en boter doen, maar ik vind het toch altijd spannend of ie dan eruit komt, dus doe maar lekker bakpapier als je ook een beetje bang bent. 
Doe de bloem in een kom. Zeef hier de bakpoeder doorheen zodat je geen klonten krijgt. Doe hier ook de kurkuma, zout en venkelzaadjes door en meng een beetje met een garde.
Klop in een andere kom de boter (die op kamertemperatuur is, dan gaat het vele malen sneller), met suiker goed op, en voeg dan een voor een rustig de eitjes toe. Een nieuw eitje elke keer als de vorige is opgenomen, dan heeft het beslag rustig de tijd om samen een mooi beslag te worden. 
Was de citroen. Rasp de schil, (enkel het gele, het witte is bitter nie lekker), en knijp het sap uit. Doe de rasp en het sap door de bloem en vouw de bloem beetje bij beetje door het boter/suiker/eimengsel. 
Doe dan het beslag in de cakevorm en bak de cake in de oven in een uurtje gaat, of totdat een prikker er schoon uitkomt.

Bon apétit!






1 opmerking:

  1. Jaaa deze cake was echt super lekker Emma!
    Ga hem zelf ook proberen
    Dank voor het recept en ik kijk uit naar je andere recepten

    BeantwoordenVerwijderen