Zoeken in deze blog

dinsdag 7 oktober 2014

Pastinaak, winterpeen en paprika uit de oven

Ja, ik ga me verkeren in de herfstsferen. Er staat pastinaak op het menu, wat ik eerlijk gezegd nog nooit echt gegeten heb. Dus ook nog nooit bereid.  Ik was er erg benieuwd naar, dit recept uit de Allerhande sprak me erg aan. En met dit weer was ik wel in de herfstmood. Je roostert in principe pastinaak, winterpeen en paprika in de oven. Je snijd deze groenten in frieten, want ja het is wereldfriet week. Heel toevallig, ik had hier namelijk geen idee van toen ik aan dit gerecht begon. Mijn gezin deelde deze informatie tijdens het eten met mij, natuurlijk zei ik dat ik dat allang wist, ik had niet voor niets frieten gemaakt. Door deze frietvorm worden de groenten lekker geroosterd, lekker knapperig en een beetje gebrand. MMm, verrukkelijk vind ik dat. Je brengt de groenten op smaak met olijfolie, tijm, chilipeper en zout. Simpel, maar zo lekker. Je serveert deze groenten met couscous, je kunt het natuurlijk ook met iets anders serveren, maar met couscous smaakte het mij wel erg goed. Deze geroosterde herfstgroenten worden eigenlijk ook nog geserveerd met aioli, knoflookmayonaise. Ik was van plan deze zelf te maken, maar dit liep in de soep. Dat ging echt niet goed. Als iemand dus nog een goed en duidelijk recept voor mij heeft, graag, heel graag, want ik wil graag een herkansing. Wij aten dit gerecht dus zonder aioli, en eigenlijk kon dat ook prima. Je miste het niet echt.
Je zou helemaal vergeten dat de pastinaak een vergeten groente was. Ik vond dit merkwaardig, want de pastinaak smaakte prima. Hoe ik het zou omschrijven; een combinatie van aardappel en winterwortel. Erg lekker dus. De winterwortel is trouwens erg lekker geroosterd. Een makkelijk en heerlijk bijgerecht dus! Ik zou zeggen, succes met kokkerellen! Hieronder het recept! Bon apétit!


Pastinaak, winterpeen en paprika uit de oven

Ingrediënten
  • 400 gram pastinaak, gewoon in de supermarkt te koop
  • 200 gram winterpeen
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 7 en een halve gram tijm
  • 2 theelepels tijm
  • 2 theelepels grof zeezout
  • 1 mespuntje chilipeper
  • 100 gram aioli, eventueel
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de pastinaak en de winterpeen. Snijd deze in frieten. Verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten van de paprika. Snijd de paprika in repen. 
Verdeel de pastinaak, winterpeen en paprika over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel deze met de olijfolie. Ris de blaadjes van de tijm en verdeel deze over de groenten. Bestrooi de groenten met het zeezout en breng dit op smaak met de chilipeper. 
Rooster de groenten in het midden van de oven in een halfuur knapperig bruinig en beetgaar. Schep wel even halverwege om. Serveer met een couscoussalade. 

Bon apétit!

1 opmerking:

  1. voor (knoflook)mayonaise is het heel belangrijk dat de dooier niet te koud is, desnoods leg je het ei even in een bakje warm water voor je het splitst.

    BeantwoordenVerwijderen