Zoeken in deze blog

donderdag 27 juli 2023

Curry uit Nepal

In april ben ik teruggekomen van twee maanden Nepal. Een onvergetelijke ervaring waar ik dezer dagen vooral veel terugdenk aan mijn wandeltocht rond de Annapurna en het ongelofelijke eten wat ik at. Naast dahl bhat (rijst met linzen), at ik veel noedelsoep en curries. Zalig. Twee weken verkeerde ik in een gastgezin waar ik van dichtbij mocht bekijken (en een beetje helpen) hoe mijn host curry maakte. 

**Een verdrietig bericht kwam mij laatst ten oren dat mijn gastgezin in Nepal hun huis  uitgezet dreigt te worden. Het voelt krom om dit recept online te gooien dat ik van hen leerde zonder een oproep te doen om deze gastvrije familie te helpen. Op deze pagina kun je alles over ze lezen en doneren om ze in het dorp te houden waar ze al honderden jaren lang boeren. Na de aardbeving in 2015 raakten ze hun huis kwijt, nu dreigt dat opnieuw te gebeuren omdat ze hun huisbaas met eigen financiële middelen niet kunnen uitkopen. Alvast bedankt.**

Ruupa, mijn host, maakte zalige curry, in het algemeen trouwens bizar goed eten, voor mijn gevoel kwam ik kilo's aan omdat ik geen genoeg kreeg van haar dhal bhar, momo's en curries.  Ze maakte curry met fenegriek, een specerij dat ik nog nooit eerder had gebruikt, maar toen ik dit afgelopen week in mijn keuken bereidde en later proefde, was ik direct terug in Nepal. Neem de tijd, dat is iets wat ik mee nam uit Nepal, en je terugproeft in het eten; tijdens mijn hike zat je 's avonds met z'n allen in een theehuis te staren in het vuur totdat je naar bed kon. Neem je tijd meer voor dingen, neem meer tijd voor jezelf, het bereiden van eten en het genieten van kleine dingen. Ik ben van mening dat veel in mijn omgeving hier ook wat van kunnen opsteken. Emma(!), je bent een recept voor curry aan het introduceren. 
Ik nam kruiden en specerijen mee uit Nepal, maar ze zijn ook gewoon in je buurtsuper te verkrijgen. Je gebruikt ze in dit recept waarschijnlijk iets anders, en, gewoon in een grotere, veel grotere hoeveelheid. Experimenteer naar eigen hartelust met groentes, je kan alles toevoegen wat je wil. En, neem je tijd om dit te maken, zet een banger van een afspeellijst op en geniet met vrienden en familie van deze steengoede curry. Bon apétit! 


Curry uit Nepal 

Ingrediënten voor -+ 6 personen
 • zonnebloemolie
 • 1 eetlepel fenegriek
 • 3 gesnipperde rode ui
 • 500 gram aardappels, geschild in stukken van 2 à 3 centimeter
 • 4 aubergines, in grove blokjes
 • 2 eetlepels zout
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 eetlepel komijnpoeder
 • 1 eetlepel korianderpoeder
 • 6 knoflooktenen
 • 6 centimeter gember

Bereidingswijze
Verwarm een grote hoeveelheid zonnebloemolie in een hapjespan. Laat dit goed warm worden. Voeg de fenegriek toe en frituur dit een tijdje totdat het lichtjes verkleurd. Voeg hierna de gesnipperde rode uit toe, frituur dit totdat de ui bruin wordt, zo bruin als je zelf lekker vind zei Ruupa.
Voeg dan de geschilde blokjes aardappel toe. De aardappel heeft namelijk de langste kooktijd nodig. Roer dit af en toe een beetje door. 
Als de aardappels half gaar zijn voeg je de aubergine toe. In het originele recept gebruik je bonen, maar je kan alle groentes gebruiken die jij lekker vindt in een curry natuurlijk ;). 
Voeg twee eetlepels zout toe; nu komt er vocht vrij uit de aardappel en aubergines, dit zal het kookproces bevorderen. Roer door.
Voeg een eetlepel kurkuma toe voor de kleur, daarna voeg je een eetlepel koriander en een eetlepel komijn toe. 
Maak een pasta van de knoflooktenen en de gember. Voeg wat water toe. Ik deed dit in een vijzel, maar dit kan ook in een keukenmachine; wat jij wil! Voeg de pasta toe aan de curry.
Nu moet de curry lekker gaan koken, voeg zo'n liter warm tot kokend water toe. Doe de deksel op de pan en kook dit eventjes in. Ja, het is nogal veel vocht, maar dit hoort, de rijst die je erbij serveert zal dit allemaal inkoken. Serveer de curry met rijst (bhat), en eventueel dahl (linzen). Voor de dahl komt er ook nog wel eens een recept online. Garneer met wat groens (koriander bijvoorbeeld!).

Bon apétit!!  1 opmerking: