Zoeken in deze blog

zaterdag 23 augustus 2014

Geroosterde pompoen met tahin en za’atar

Van de week waren wij onderweg en zagen wij een groot bord langs de weg staan; pompoenen te koop, luidde het. Daar namen wij een kijkje, we waren wel benieuwd en met al die koude zomerse dagen die je ook wel herfst kunt noemen kregen wij wel zin in een kopje warme pompoensoep. Door een hele lieve meneer werden wij naar zijn enorme oogst geleid. Ik ben vergeten een foto te maken van dit prachtige tafereel, pompoenen in allerlei soorten en maten stonden zich aan te prijzen. Het zag er geweldig uit, wij kozen voor drie mooie oranje exemplaren die je met schil en al kunt opeten. Erg lekker, zo hebben wij eerder al ervaren. Nu ging ik deze middag op zoek naar een gerecht met geroosterde pompoen, dit had ik eerder gegeten en dat was me erg goed bevallen. Ik kwam als vanzelfsprekend op het blog van Caroline Brouwer terecht, www.carolinebrouwer.blogspot.nl. Daar zocht ik op pompoen en kwam dit heerlijke gerecht tegen, ik besloot het te maken en het resultaat mocht er zijn. Wel meer dan dat, het was verrukkelijk! Erg verrassend die lekkere smaken van tahin, citroensap, knoflook, en uiteindelijk afgemaakt met de za’atar, die overigens uit Israël komt, en peterselie, koriander vond ik hierbij ook goed passen. Het zag er prachtig uit, al die kleuren en smaken die bij elkaar komen, een sensatie voor je smaakpupillen. Echt verrukkelijk, de pompoen is zo zacht, kauwen hoeft niet, je kunt hem met je tong kapot maken. Mmm, deze ga ik vaker maken! Het is trouwens een bijgerecht, verrukkelijk om couscous bij te eten of iets anders wat je in de koelkast hebt liggen! Een heerlijk maaltje om te gaan maken met de vele herfst- en winteravonden die nog op ons liggen te wachten. Hieronder het recept. Bon apétit!



Geroosterde pompoen met tahin en za’atar

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
  • 1 pompoen van 1 kilo, oranje Hokkaido
  • 2 rode uien
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 1/2 eetlepels tahin, Turkse winkel
  • 1 1/2 eetlepels citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel za’atar
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel koriander
  • zout en peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat alvast uit de oven. Hak de pompoen doormidden, verwijder de zaden met een lepel en snijd de pompoen in reepjes van ongeveer 1 centimeter. Verwijder de schil van de uien, snijd ze in tweeën en dan in reepjes van gelijke breedte als de pompoenen. Leg de pompoen en ui op de bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie en een snufje zout en peper. Hussel dit door mekaar en zet dit voor een halfuur in de voorverwarmde oven. Schep na een kwartier de hele boel een keer om.
Schep de tahin in een schaaltje en voeg het citroensap, 2 eetlepels water, het geperste teentje knoflook en een snufje zout toe. Roer dit goed door elkaar totdat het een mooie dikte als van room krijgt. Als de pasta te dik is, voeg je wat water toe. 
Als de pompoen uit de oven kom, leg je deze op een mooi groot bord met een kleine opstaande rand, verdeel de za’atar, peterselie en koriander hierover en aanvallen maar!

Bon apétit!






Za’atar

woensdag 20 augustus 2014

Havermoutkoekjes met chocolade en walnoten

Vandaag bakte ik koekjes samen met mijn vriendinnetje. Havermoutkoekjes, die zijn lekker, och! Samen hebben we wel eens keren gehad dat de koekjes zich hadden verspreid over de hele bakplaat en dat die uiteindelijk in de prullenbak belandden. Zonde. Deze waren beter, lekkerder, mooier, perfecter dan alles wat we hiervoor hadden gemaakt. Echt dit is heerlijk! Zo lekker koop je ze echt niet in de winkel! En het is zo snel gedaan, zo makkelijk!
Je kan eindeloos variëren. Je gebruikt namelijk 175 gram chocolade. Je kan dit helemaal zelf invullen, pure chocolade, witte chocolade, melk chocolade, m&m’s, milkarepen, tony’s chocolonely, doe eens gek! Experimenteer, het wordt toch sowieso lekker! Wij maakten 3 bakplaten gevuld met koekjes. Een bakplaat met het originele beslag zonder chocolade, de tweede met m&m’s en de derde met witte chocolade erdoor heen geroerd. Je bent zelf de baas dus kies chocolade die je lekker vindt, laat het er uit of kies voor iets totaal anders, nootjes, gedroogd fruit noem maar op! Misschien vindt je hiermee wel een SUPER lekker recept uit die nog niemand anders ooit heeft geprobeerd en wordt je super beroemd. Oké, dat is misschien een beetje overdreven, maar probeer dus lekker alles uit! Ga deze verrukkelijke havermoutkoekjes dus maar gauw maken, ze zijn om op te eten! Hieronder het recept! Bon apétit!

Havermoutkoekjes met chocolade en walnoten

Ingrediënten voor ongeveer 36 koekjes

  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 150 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 260 gram havervlokken
  • 125 gram walnoten, ongezouten
  • 175 gram chocolade naar keuze
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix in een kom de boter, basterdsuiker en kristalsuiker tot een glad geheel. Klop hier de eitjes één voor één door, daarna voeg je de vanille-essence toe. 
Voeg de bloem, bakpoeder en het zout toe en roer dit door. Hak de walnoten in grove stukjes, niet te grof. Doe hetzelfde met de chocolade. Meng nu de havervlokken, chocoladestukjes en walnoten door het beslag. Roer dit met een houten lepel goed door. 
Schep met een lepel bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je hebt misschien wel 3 bakplaten nodig. Druk ze tot platte rondjes en bak deze voor 10 tot 15 minuten in de oven. Blijf in de buurt, ze branden snel aan. Bon apétit!


zaterdag 16 augustus 2014

Pommes duchesse met knapperige kipfilet

Heerlijk vind ik het om de Allerhande door te bladeren. De maand augustus staat in teken van Frankrijk, hier viel mijn oog op het heerlijke recept met aardappelen; pommes duchesse. Aardappelpuree wat je vervolgens in rozetten spuit en afbakt. Dat leek me ongelofelijk lekker en ook wel weer een experimentje. Daar houd ik erg van. Niet altijd dezelfde dingen maken, maar variëren, veel experimenteren. Ik moet bekennen, dit bevalt niet altijd even goed, maar deze aardappeltjes vielen wel in de smaak. Al liep ik wel even te stoeien met onze spuitzak, die hoognodig aan vervanging toe is. Maar het resultaat mocht er zijn, het zag er ongelofelijk mooi uit. Erg sjiek, terwijl het doodnormale aardappelpuree is, alleen dan in rozetten gespoten en afgebakken. Doordat het rozetten zijn, krijgen ze in de oven zo’n lekker knapperig korstje, dat ook nog eens bruin wordt. Het moeten echt rozetten zijn, je kunt niet gewoonweg bolletjes gaan rollen. Dat werkt niet. Ik had er voor de zekerheid ook nog wat andere aardappeltjes bij gemaakt, mochten de andere helemaal mis lopen. Maar dit was niet het geval.
Hierbij maakte ik een erg simpel, lekker, knapperige kipfilet. Met een korstje van cornflakes, toen ik dit voor het eerst een paar jaar geleden hoorde dacht ik, wat, met cornflakes? Maar nu is het voor mij de gewoonste zaak van de wereld geworden. Erg lekker! Tuurlijk moet je ook groenten binnenkrijgen, ik at hier heerlijke sperziebonen bij, vers bij mijn oma uit de tuin! Ik vond het zonde om daar iets aan te veranderen en heb ze gewoon heerlijk gekookt. Je kan ook kiezen voor een andere groente, wat jij wilt! Experimenteer, daar rollen uiteindelijk de allerlekkerste dingen uit! Hieronder het recept voor de pommes duchesse met de heerlijk klaargemaakte kipfilet! Bon apétit!


Pom­mes du­ches­se met knapperige kipfilet


Voor vier personen

Ingrediënten


Voor de pommes duchesse

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 ei
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • pureestamper
  • spuitzak met kartelmondje
Voor de kip
  • 3 eetlepels olijfolie
  • klontje boter
  • 2 kipfilets
  • 1 ei
  • 150 gram cornflakes
  • eventueel 1 citroen

Bereidingswijze

Pommes duchesse
Schil de aardappelen en snijd ze in partjes. Kook deze in water met zout, voor 20 minuten. (In de tussentijd begon ik nu met de sperziebonen.) Giet ze hierna af, houd een klein beetje kookvocht over. Stamp met de pureestamper de aardappels tot puree.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Roer met een lepel het ei en de boter door mekaar. Als de boter toch nog wat hard is kun je hem met een mes in blokjes snijden. Roer deze door de puree tot het volledig is opgenomen. Breng de puree op smaak met nootmuskaat en eventueel een snufje zout en peper.
Schep nu de puree in de spuitzak en spuit mooie rozetten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak deze in een halfuurtje goudbruin.

Kip
Nu de pommes duchesse in de oven staat begin je met de kip. Snijd beide filets in de lengte doormidden, zodat je 4 dunne kipfilets krijgt. Gebruik eventueel een vork als hulpmiddel, rauwe kip kan je beter niet aan je handen krijgen. Dep deze droog met keukenpapier. Bestrooi de filets met een beetje zout en peper. Pak twee diepe borden of bakjes. Klop in de ene het ei los. En verkruimel de cornflakes in de andere een beetje. Zet een koekenpan op het vuur en druppel hier de olijfolie in, vervolgens een klontje boter. Pak een kipfilet en haal deze eerst goed door het eimengsel. Vervolgens door de cornflakes, zorg dat deze daar goed mee bedekt is. Leg hem dan in de pan, doe dit ook met de andere drie. Bak ze bruin en gaar aan beide kanten. Ben je niet zeker over de gaarheid, snijd de dikste filet dan doormidden en controleer of deze helemaal wit is. Dan is hij gaar, je kunt echt geen rauwe kip serveren namelijk.
Tegen de tijd dat de kip klaar is, zijn de aardappeltjes als het goed is ook klaar.
Serveer de pommes duchesse eventueel in een mooie schaal en zet ze dan op tafel. Serveer de kip eventueel nog met een schijfje citroen.

Bon apétit!


maandag 11 augustus 2014

Makkelijke jamkoekjes

Koekjes bakken als klein meisje met mijn zussen en moeder. De keuken was overvol en bovendien van top tot teen bedekt met een laagje bloem of deeg. Na het maken en uitrollen van het beslag werden er vanuit de hoogste kast een grote doos getrokken waar we onze vormpjes in bewaarden. Hoe we aan zoveel vormpjes zijn gekomen weet ik niet. Hij is tot de nok toe gevuld. Koeien, paarden, hartjes, bloemen, kerstbomen, hazen, mannetjes, vrouwtjes, ga zo maar door. Alles werd gebruikt. Van het deeg bleef natuurlijk weinig over, alles belandde al in onze mond zodat we buikpijn kregen van ons gretige gedrag. Maar op de een of andere manier konden we altijd minstens twee bakplaten vullen. Het hele huis ging fantastisch ruiken naar die de heerlijke koekjes. Deze waren makkelijk, meestal zandkoekjes. Waarvan eigenlijk die naam, zandkoekjes? Ze smaken toch niet naar zand? 
Vandaag ook weer even in die oude tijd gedoken, koekjes gebakken. Maar wel een wat luxere uitvoering dan ik vroeger maakte. Dit keer met jam in het midden. En ik moet eerlijk toegeven, ze zijn veel lekkerder dan dat ik ze vroeger maakte. Ook dit recept komt uit het grote bakboek van Rudolph van Veen, Rudolph’s Bakery. Erg mooi boek, en die recepten! Poehpoeh! 
Dit recept is erg makkelijk, leuk om met kleine kinderen te maken, die jam maakt het net even anders. Net wat lekkerder! Hieronder het recept! Bon apétit!



Makkelijke jamkoekjes

Ingrediënten

  • 1  theelepel vanille-essence 
  • 265 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1  ei
  • 1  eidooier
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 100 gram frambozenjam, half potje

Extra nodig

  • bakpapier

Bereidingswijze
Roer met de mixer de boter, vanille-essence en de basterdsuiker tot een beetje kruimelig/luchtig beslagje. Mix het ei en de eidooier door het botermengsel.
Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Roer het bloemmengsel stukje bij beetje door de boter. Kneed dit uiteindelijk door mekaar. Let goed op grote klonten boter. Er ontstaat een egaal deeg. Rol het tot een dikke plak en bewaar het voor minstens een uur in de koelkast verpakt in plasticfolie. Dan wordt het deeg wat steviger en is het makkelijker uit te rollen. 
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter. Eventueel iets meer. Zorg er wel voor dat het helemaal egaal is. Anders krijg je verbrande koekjes. Druk met een rond glas, niet te groot, hier koekjes uit. Verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat (ik had er twee nodig, zelfs twee en een half :-).  Maak voorzichtig met je duim een kuiltje in het midden van alle koekjes. Druppel hier in elk koekje een klein afgestreken theelepeltje jam en zet ze dan voor minstens 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Bon apétit!!

Wilt u een reactie plaatsen? Druk dan op, geen opmerkingen, indien er al wel reacties zijn geplaats staat er 1 opmerking of meer. Dan moet u daar op klikken. Sorry voor het ongemak!