Zoeken in deze blog

maandag 14 februari 2022

Romige tomatensoep met kokosmelk

Het werd weer eens tijd. Op het moment zit ik in Kopenhagen te verkleumen terwijl ik onderzoek aan het doen ben voor mijn thesis. De donkere koude februariavonden roepen om soep. Ik had er zo'n zin in. Van de zomer verbleef ik 10 weken in Frankrijk waarvan anderhalve week op een veganistische kookschool in Normandië. Dat was het paradijs voor mij. Ik deed klusjes, en ondertussen mocht ik alles proeven wat werd gekookt. Zo ook een verrukkelijke tomatensoep. Ik vroeg naar het recept van de meisjes die op de kookschool waren geweest en ze vertelde me dat ze het hadden gemaakt met caramalized white onions, coconot cream en a lot of herbs. Daar kon ik wel wat mee. Zonder meer op te zoeken ging ik naar de winkel om kokosmelk te halen. En het eindresultaat pakte zo lekker uit dat ik het moest delen.

Tijdens het pureren van de soep gebeurde het ergste denkbaar. In het appartement waar ik zit is enkel een blender, geen staafmixer. Prima om soep in te maken, behalve als de bodem loslaat als je de soep in de pan wilt terugschenken en de inhoud van de blender over de hele keuken klotst. Ik heb nog nooit zo'n bende gemaakt in de keuken. Het was hilarisch, vooral omdat er nog genoeg soep te redden viel van het aanrecht kon ik er om lachen, maar het was een drama. O-v-e-r-a-l was tomatensoep. En dan bedoel ik echt overal, alle kastjes, op mijn sokken, broek, ieder hoekje van de keuken bevatte sporen van tomatensoep. Wel weer een leuk verhaal om te vertellen. Hieronder het recept, geniet ervan :)

Romige tomatensoep met kokosmelk

Ingrediënten

  • 3 knoflooktenen
  • 3 witte uien
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels chilivlokken (1 theelepel voor de minder pittige eter)
  • olijfolie
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 5 grote tomaten
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 blikje kokosmelk (houd wat achter voor garnering)
  • 1 zoete aardappel
  • zout en peper 
Bereidingswijze
Verwarm een soeppan op het vuur en verhit hier een scheutje olijfolie in. Voeg de kruiden toe en bak deze op laag vuur aan zodat de aroma's vrijkomen. Snipper de ui grof en voeg dit toe. Laat dit fruiten voor 5 minuten. Snijd de knoflook en voeg dit toe. Was de tomaten en snijd deze in grove stukken, voeg ook toe. Schil de zoete aardappel indien deze niet biologisch is, anders kan je de schil laten zitten, en snijd deze in blokjes, voeg toe. Voeg de gepelde tomaten toe. Vul het lege blik met een beetje water en voeg dit toe; zo krijg je het overgebleven tomatensap uit het blik eruit en verspil je minder = winst!!
Laat dit even doorpruttelen. Voeg hierna 1 liter water toe en twee bouillonblokjes. Laat dit op laag vuur sudderen met de deksel op de pan voor een half uur of totdat de zoete aardappel helemaal zacht is geworden. Pureer de soep met behulp van een staafmixer of blender (ik zou een staafmixer aanbevelen). Pureer de soep voor minimaal 10 minuten; door het langer te mixen wordt hij extra romig. Voeg daarna de kokosmelk toe (houd wat achter voor de garnering) en roer dit erdoor. 
Zet de soep nog even op het vuur zodat hij zo warm mogelijk geserveerd kan worden. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe, en eventueel nog meer kruiden mocht dat gewenst zijn. 'Drizzle' een beetje kokosmelk over de soep na het opscheppen in kommen en bij beschikbaarheid van verse kruiden, garneer hiermee ! Bon apétit!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten