Zoeken in deze blog

zondag 27 december 2015

Boekweitpannenkoekjes met appel

Een heule tijd geleden kocht ik een, nee zelfs twee pakken boekweitmeel bij de biologische afdeling van de supermarkt. Ik gooide dit door verscheidene bakrecepten, maar dit pakte niet zo goed uit. Tot mijn tante eergisteren met een wonderschoon idee kwam. Zij had er laatst pannenkoekjes van gebakken, en toen besloot ik dit ook maar te doen.
Maar niet zomaar pannenkoekjes, ik verwerkte hier flinterdunne plakjes appel in. Ik ben daar zelf erg dol op, en al helemaal met een snuf kaneel erbij. Verrukkelijk.
Voor wie net als ik geen idee heeft wat boekweit is, hier een korte uitleg. Boekweit is een kruidachtige plant waar korrels aan zitten die veel lijken op graankorrels. Het is daarentegen geen graan en daarom is boekweit glutenvrij. Het is dus een ideale vervanger in bijvoorbeeld brood.
En kan dus ook goed in pannenkoekjes. Heerlijk voor op een vakantie of weekendochtend waarin je zin hebt in lekker ontbijtje. Hieronder heb ik het recept voor jullie! Bon apétit!
Voor de oplettende lezer onder jullie, ik heb een nieuwe camera, een Canon EOS 1200D, om precies te zijn. ;) Zien jullie het verschil?

Boekweitpannenkoekjes met appel

Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 150 milliliter melk
  • 75 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel vanille-essence
  • snufje zout
  • snuf kaneel
  • 1 appel
Bereidingswijze
Verwarm een koekenpan op het vuur. Schil de appel en snijd deze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in flinterdunne plakjes. Ik gebruikte hiervoor een dunschiller.
Klop de eieren los in een kom en voeg hier de melk, meel, vanille-essence, zout en kaneel bij. Verwarm een klont boter in de koekenpan. Bak drie pannenkoekjes per keer. Leg hier plakjes appel in. Herhaal dit tot het beslag op is.
Heb je net als ik wat appel over, dan kun je de appelstukjes nog kort bakken in de warme pan en dan serveer je ze bij de pannenkoekjes. Serveer verder nog met wat basterdsuiker en kaneel.

Bon apétit!

woensdag 23 december 2015

Hotspot: Winkel 43

Wanneer je op maandag in Amsterdam vertoeft, moet je even langs de Noordermarkt. Daar bieden de meest karakteristieke verkopers hun waren aan. Kraampjes met enkel kersttruien, unieke sieraden, bonte leggins, antiek en ga zo maar door. Druk, maar zeker de moeite waard.


Nadat je al. die. kraampjes. hebt afgelopen is het wel zo lekker om eventjes te kunnen zitten met iets warms om je handen omheen te kunnen vouwen en misschien wel iets bij te eten.
Een flinke punt appeltaart namelijk. Een heule flinke. Die haal je bij Winkel 43, op de hoek van de Noordermarkt.


Nu ga ik heel eerlijk zijn. Dit stuk appeltaart is een van de beste die ik ooit heb gegeten. Misschien wel de beste. Zachte grote stukken appel, rozijnen en een heerlijke krokante korst. Dat is hoe het hoort.
Persoonlijk raad ik aan geen slagroom hierbij te nemen, of je moet hier enorm van houden. Maar je proeft de appeltaart anders niet meer. Zonde toch?


Lyrisch over een stukje appeltaart? Ja, en ik ben niet de enige. Wil je een stukje appeltaart eten daar, sluit dan maar achteraan buiten in de rij. Want je zult niet de enige zijn die trek heeft in een bakje koffie en een gebakje daarbij. Volgens mij zegt die rij al genoeg. Die appeltaarten zijn in Amsterdam en omgeving dus wel bekend.


De appeltaarten worden dan ook aan de lopende hand gebakken. Wij waren al even aan het rekenen hoeveel taarten er per dag dan wel gebakken zouden moeten worden. Wij schatten dit op vele honderden. Lijkt me een hele chaos in de keuken...


Wij wisten buiten aan een van de tafels een plekje te bemachtigen en keken naar de voorbijgangers en warmden weer langzaam op.
Maar je kunt je stukje appeltaart ook nét zo makkelijk meenemen, in een verpakking zodat je 'm thuis in alle rust kan opeten en er alleen of met iemand anders kan van genieten.


Benieuwd? Ga er dan zeker langs wanneer je in Amsterdam bent! Je zult versteld staan van deze heerlijke ambachtelijke appeltaart! En de geweldige sfeer die hier om heen hangt!

Winkel 43
Noordermarkt 43
1015 NA 
Amsterdam

Zijn jullie hier al eens geweest of hebben jullie wel eens van Winkel 43 gehoord?

donderdag 17 december 2015

Eton messy

Het is over 8 dagen al kerst. Met 13 graden. Redelijk tegenstrijdig, als je nagaat dat de gemiddelde temperatuur vorig jaar december rond de 5 graden lag. Maar onze kerstboom is gewoon weer gehaald, en die gaat binnen nu en een dag in huis opgetuigd worden.
Met alle decoraties op orde kon ik beginnen aan mijn toetje voor de kerst. Nu al? Ja om met jullie te delen! Dit geniale idee dwarrelde al enkele maanden in mijn hoofd en nu kwam het er dan eindelijk van! Ik at in september bij een food festival een heerlijke eton mess. Een toetje in een glaasje met merengue, slagroom en vers rood fruit. Dit lekkere ding bleef maar in mijn hoofd rondspoken en nu was de tijd rijp.

Ik maakte in plaats van slagroom dit dessert met mascarpone en gebruikte geen rood fruit maar geel fruit. Passievruchten en mango. Ik raad jullie aan om nu al passievruchten te kopen, die van mij waren nog niet echt rijp, dan moeten ze helemaal gerimpeld zijn, en dat duurt wel even.

Daarbij voegde ik nog een krokantje toe van geroosterde pecannootjes (persoonlijk mijn favoriet). Dat klinkt als een hoop werk. Maar dat valt reuze mee.
Zeker als je de schuimpjes in de winkel koopt. Ik wilde deze zelf maken, maar dit was niet het grootste succes, iets met kaartjes winnen voor Troye Sivan bij 3FM tijdens het bakken, mijn hoofd was dus even ergens anders. Want ik werd door radio DJ Domien gebeld dat ik kaartjes voor mijn grote held had gewonnen. Dan krijg je donkere schuimpjes....
Volgend jaar nog maar eens kerstschuimpjes proberen te bakken, jullie houden 'm van me tegoed! Hieronder heb ik het recept voor jullie neergetikt! Bon apétit!



Eton messy

Ingrediënten voor 4 personen
  • 200 gram mascarpone
  • 4 grote kerstschuimpjes, of 8 kleine
  • 4 passievruchten
  • 125 gram mango
  • 100 gram pecannoten
  • 4 mooie glazen
Bereidingswijze
Verwarm de oven op de hoogste stand voor en rooster de pecannoten in 3 tot 5 minuten. Verkruimel de schuimpjes met een scherp mes. Doe de helft hiervan in 4 glazen. Verdeel hierover een eetlepel mascarpone. Schep de helft van de passievruchten over ieder glas. Verdeel hier de rest van de verkruimelde schuimpjes over en weer een eetlepel mascarpone. Verdeel hierover de rest van de passievruchten en mango. Maak de geroosterde nootjes klein met een mes en verdeel deze over de toetjes.

Bon apétit!

vrijdag 11 december 2015

Deelbrood

Langzaam kruipen de feestdagen naderbij. De laatste week van school staat voor de deur en dan is het alweer kerstvakantie. Voor mijn gevoel is de Sint nog steeds het land niet uit, maar dit terzijde.

Ik ben dus ook volop bezig kerstrecepten voor jullie te bedenken, vandaag trap ik af met de eerste! Een heerlijk, makkelijk voorgerecht. Je hebt een Marokkaans brood, snijdt deze in, bestrijkt hem met een olijfoliemengsel, de oven in, en dat is het! Super makkelijk dus, en echt een ongelofelijk lekker resultaat! Mijn vader maakt dit brood vaak wanneer we gasten krijgen of als we ergens iets gaan eten en dan brengen we dit mee! Iedereen wordt er blij van!
Ik heb dit brood bij de Marokkaanse winkel gehaald, maar ze verkopen deze ook gewoon bij de supermarkt! Hoef je niet de hele stad door voor je kerstinkopen!
En het leuke van dit brood is, je kunt er iedere keer een klein ‘blokje’ van pakken, een echt deelbrood dus! En met de kerstdagen had ik geen betere titel kunnen kiezen! Hieronder dus het recept! Ook in de vorm van een filmpje! Abonneer je hier op mijn Youtube kanaal! Bon apétit!



Deelbrood

Ingrediënten
  • 1 Marokkaans brood
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 eetlepel tijm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pers de knoflook uit en voeg deze aan de olijfolie toe. Doe hier de peper, zout, rozemarijn en tijm bij. Roer dit goed door. Snijd een dambordpatroon in je brood. Allemaal blokjes. MAAR, snijd het brood niet helemaal door. Verdeel in de insnedes de olijfolie. Doe het brood voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

Bon apétit! 

dinsdag 8 december 2015

Hotspot: 30ml

Dit vind ik spannend, een nieuwe rubriek op Emma Julia. Ik was namelijk afgelopen donderdag in Utrecht, ik had een dagje vrij van school in verband met rapportvergaderingen, en besloot het op een winkelen te zetten met mijn beste vriendinnetje.
Na al een hele bups winkels gehad te hebben waren we een geschikte lunchgelegenheid aan het zoeken. Iets van de drukke grachtengordel af, en zo liepen we tegen 30ml aan. In de eerste instantie wilde ik nog even verder kijken. Er stond namelijk weinig op de kaart, maar er hing zo’n fijne relaxte sfeer dat we maar neerploften.
Ohja, klein minpuntje, ik had mijn camera niet bij me, maar omdat ik zo knetter enthousiast was, wilde ik dit artikel toch voor jullie neertikken. Leermomentje ;)


We deden een bestelling aan de bar en betaalden direct. Iets waar ik niet heel erg bekend mee ben, meestal komt er iemand naar je toe en die neemt dan je bestelling op, maar dit was eigenlijk heel prettig.
Na een korte tijd kwamen onze drankjes, Sandra had een prachtige latte art, en ik een rooibos thee (waar ik stiekem wel een beetje spijt van had), toen ik dat kunstwerk van een koffie zag, wauw. 10 minuutjes later volgden onze broodjes. Té simpel, maar té lekker. Ik had een broodje beenham, Sandra een broodje kaas. Maar het was ontzettend goed!! De broodjes waren heerlijk warm en vers, afgemaakt met sla met een beetje dressing en beenham, so good! Simpel is vaak nog zó veel lekkerder dan een ontzettend dik belegd broodje.



Ik vond het heel grappig om te zien welke mensen dit koffietentje aantrok. Achter mij zaten twee mensen in het Engels te converseren. Een tafeltje verder een vrouw die van een kopje koffie aan het genieten was. In het midden van de zaak aan een grotere tafel zaten studenten met een laptop erbij te werken. En voor de rest tweetallen die heerlijk van een goede bak koffie aan het genieten waren met soms zo’n simpel broodje erbij.


Super leuke ambiance dus en voor iedereen geschikt. Ik moet toegeven dat ik het wel een wat hippere uitstraling vond hebben en het wat meer jongere mensen aantrok, ik voelde me hier dus heel erg op mijn gemakje, tussen de ietwat hipsterlijke maar ontzettend fijne bediening. Super lieve mensen.


Ben je binnenkort in Utrecht? Ik raad dit fijne koffietentje dus zeker aan! Al is het enkel om de latte art ;)

30 ml
Maria straat 35
3511 LN, Utrecht

Laat me weten wat jullie van deze nieuwe rubriek vinden! Ik ben heel erg benieuwd!

donderdag 3 december 2015

Sinterklaascupcakes

Lekker lastminute, een sinterklaasrecept, eigenlijk helemaal niks voor mij zo kort voor het heilig avondje, maar ik had de afgelopen tijd geen flauw idee wat ik dit jaar ging maken voor sinterklaas. Ik had immers al eens pepernoten én speculaas gemaakt. Maar Emma, er zijn toch nog zóveel meer sinterklaaslekkernijen die je kunt maken. Ja, té veel voor mij. Ik kon niet kiezen. Werd het taaitaai, banketstaaf, chocoladepepernoten, een dessert met speculaas, mijn hoofd tolde ervan. Er werd niet besloten.

Alsof het zo moest zijn, belandde er enkele dagen terug een envelop in de brievenbus waarin een sinterklaasrecept gestopt was, die mijn lieve oma me toegestuurd had! Ik hoefde niet meer te brainstormen, het recept was zelf naar me toegekomen. Het recept was van sinterklaascupcakes, wat mij wel heel erg aansprak. Natuurlijk maakte ik het recept volkomen eigen en stopte twee van mijn sinterklaasfavorieten erin. Pepernoten en sinaasappel. De pepernoten in kleine stukjes gehad door het cakebeslag en de sinaasappel als rasp door het beslag en het sap door de botercrème. Zo heb je naast al die zoete smaken ook een frisse smaak erdoor, dat vind ik altijd heel erg lekker! Succes met het bakken van deze sweeties, en alvast een hele fijne pakjesavond! Check hieronder het recept! Bon apétit!


Sinterklaascupcakes

Ingrediënten voor 12 cupcakes
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • een handje pepernoten
  • 1 sinaasappel
  • 100 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • muffintray
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. 
Klop de eieren los en voeg hier de melk aan toe. Vervolgens de basterdsuiker en zeef hierboven het zelfrijzende bakmeel met het bakpoeder. Klop dit tot een mooi beslagje. Hak de pepernoten met een mes in stukjes, en doe deze bij het beslag. Rasp de schil van de sinaasappel en doe deze ook bij het beslag. Doe 12 muffinpapiertjes in de muffintray. Verdeel het beslag over de vormpjes met behulp van een ijslepel of twee lepels. Bak de muffins in een voorverwarmde oven in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de boter voor 1 tot 2 minuten op een ovenvast bordje of schaaltje even bij de muffins in de oven staan zodat deze ietsje zachter wordt. Daarna klop je deze goed los en voeg je hier beetje bij beetje de poedersuiker toe. Wanneer de botercrème niet zo goed bindt voeg je wat sinaasappelsap toe. 
Laat de muffins uit de oven helemaal afkoelen. Doe dan de botercrème in een spuitzakje met een gekarteld spuitmondje en spuit toefjes op de muffins. Garneer met wat stukjes pepernoot en sinaasappel!

Bon apétit!


dinsdag 1 december 2015

Tomaten crèmesoep

WAT EEN WEER, ik dacht dat de herfst met de decembermaand  in aantocht,(oeps het is vandaag al december, time flies) toch wel een beetje zou dimmen, maar het tegengestelde is waarheid. Gisteren moest ik er vaak doorheen en ik was he-le-maal doorweekt. Wat bij mij een glimlach op mijn gezicht tovert is een lekkere dampende soepkom voor mijn neus zetten, met een dekentje op de bank kruipen en deze opslurpen met een serie aan op of een boek op schoot.

Een tomatensoepje is natuurlijk áltijd goed, naar mijn idee houdt iedereen hiervan, jong en oud. Waar wij hier thuis al helemaal dol op zijn is tomaten crèmesoep. Misschien ken je die soeppakken van Unox wel, en dan de tomatencrèmesoep, och die is goed. Ik word niet gesponsored door Unox hoor, mag dat even duidelijk zijn. Ik was benieuwd of ik ook zo'n lekker soepje kon voorschotelen voor mijn familie. Lekker was hij zeker, niet helemaal vergelijkbaar met de goede oude Unoxsoep, daarom is het mijn eigen versie geworden. Nieuwsgierig geworden? Check hieronder het recept! Bon apétit!

Tomaten crèmesoep

Ingrediënten voor een grote pan soep
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,8 kilo trostomaten
  • 800 gram tomatenblokjes, 2 blikjes
  • grote hand basilicum
  • zout en peper
  • 1 liter groentebouillon van 1 blokje
  • 300 milliliter slagroom
  • optioneel crème fraîche 
Bereidingswijze
Zet een grote soeppan op het vuur en verwarm hierin een grote scheut olijfolie. Snipper de uien en doe deze in de pan. Snijd de knoflook fijn en voeg deze toe. Was de tomaten en snijd deze in grove stukken, doe deze bij de uien en knoflook in de pan. Doe hier de tomatenblokjes uit blik bij. Was de basilicum en doe deze ook in de pan. Voeg wat peper en zout naar smaak toe. Doe de deksel op de pan en laat dit zo'n 20 minuten doorkoken.
Bereid de bouillon en voeg deze na 20 minuutjes toe, laat dit even kort door koken. Pureer dan de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg als laatste de slagroom toe en roer dit door de soep.
Serveer eventueel nog met een schepje crème fraîche en een blaadje basilicum.

Bon apétit!

Huishoudelijke mededeling

Ik ben druk bezig mijn blog 'op te schonen'. Dit betekent dat relatief oude, weinig bekeken recepten die daarbij niet door mijzelf geschreven zijn van mijn site haal. Vandaar dat sommige recepten zijn verwijderd.
Dit vergt uitleg: aan het begin van mijn carrière als amateurkok nam ik recepten over, sinds een anderhalf jaar plaats ik enkel nog mijn eigen recepten online.
Op deze manier probeer ik mijn eigen authenticiteit te streven.
Maar vandaar dat sommige recepten 'verdwenen zijn'.
Excuses voor het ongemak!

P.S. Zijn er recepten die je echt mist? Stuur me een mailtje en wie weet ga ik aan de slag met mijn eigen versie !