Zoeken in deze blog

vrijdag 26 december 2014

Pompoensoep uit India

Een voorgerechtje voor kerst moet toch wel fenomenaal goed zijn. Het is de start van een veel aantal gangen en een start moet toch altijd wel een goede zijn. Je maakt daarom zeker een goede indruk met deze bijzondere variant van pompoensoep. Helemaal overgevlogen vanuit India en dat is al een reden opzich, maar de ingrediënten doen er toch ook wel toe. Pompoen is het hoofdingrediënt daar hoef je je geen vraagtekens bij te zetten. Er gaan andere bijzondere toevoegingen door, die deze soep een heerlijke tint geven. Curry pasta, je rook het door de hele keuken, en toen stonden we opeens met z’n vijven in de keuken omdat het zeer aantrekkelijk ruikt. Dan kan de kokosmelk, wat eerst kokossap heette volgens een van mijn gezinsleden, er ook nog prima bij. Je creeërt een heerlijk soepie, anders dan de authentieke pompoensoep, maar ik raad je deze aan, hij is verrukkelijk. Leuk om te variëren, en het zag er prachtig uit. Op het eind voeg je namelijk nog een toefje koriander toe en sprenkelt er nog een beetje kokosmelk over om het af te leren. Dit recept komt van Carolines blog, Genoeg aangeprijst, hieronder het recept. Bon apétit!

Pompoensoep uit India

Voor 6 personen

Ingrediënten
  • 1 pompoen van 1 kilo, het liefst biologisch
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 eetlepels currypasta
  • 1 liter groentebouillon van 1 blokje
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 bosje koriander
Bereidingswijze
Snijd de pompoen in tweeën, wanneer je een biologische variant uitgekozen hebt kun je de schil eraan laten zitten, anders moet je hem wel schillen. Schraap de zaadjes eruit, dit is handig met een lepel. Snijd de pompoen dan in blokjes, een beetje grof maar niet te. 
Verwarm in een grote soeppan de zonnebloemolie. Snipper de ui. Fruit de ui in de zonnebloemolie totdat hij glazig is. Voeg dan de currypasta toe en fruit dit een paar minuutjes. Voeg de pompoen toe en bak dit nog hooguit 1 minuut.
Voeg de groentebouillon toe en kook de pompoen gaar, dit zal ongeveer 15 minuten duren. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Roer de kokosmelk erdoor. 
Serveer de pompoensoep met een beetje koriander, zonder te hakken dat staat mooier vind ik persoonlijk en schenk hier nog een eetlepel kokosmelk door om het nog mooier uit te laten komen.

Bon apétit!

zaterdag 13 december 2014

Crumblecake met rood fruit

Toetjes zijn toch wel een stiekeme voorkeur van mij, ontzettend leuk om te maken en heerlijk om op te eten. Ik bladerde door mijn Rudolph’s Bakery kookboek en kwam dit verrukkelijke dessert tegen, het originele recept komt van Annabel Langbein waar ik toevallig met pakjesavond ook een kookboek van heb gekregen!
Deze crumble bestaat niet alleen uit fruit en een knapperig korstje, maar bevat ook een cakelaag die dient als bodem. Deze cake is extra lekker door de toevoeging van yoghurt, dit maakt het wat minder zoet. De korst is verrukkelijk door het amandelpoeder, niet verwarren met amandelmeel. Veel mensen denken dat amandelbloem en amandelmeel hetzelfde niet maar dit is het beslist niet. Amandelmeel wordt gemaakt van 100 % gemalen amandelen en amandelpoeder wordt geproduceerd van amandelen nadat deze al zijn uitgeperst voor het maken van amandelolie. De rest van deze amandelen wordt gedroogd en vervolgens gemalen waar amandelpoeder uit rolt. Handig om te weten. Ook zitten er amandelschaafsel in de korst samen met speculaaskruiden en havermout als smaakmaker. Verrukkelijk. Een bolletje ijs erbij en je hebt een prachtig toetje voor de feestdagen! Hieronder het recept! Bon apétit!


Crumblecake met rood fruit

Ingrediënten voor 10 personen

Crumbledeeg
  • 65 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 40 gram amandelpoeder
  • 75 gram bruine suiker
  • 50 gram havermout
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 2 theelepels speculaaskruiden
Cake
  • 140 gram zachte boter
  • 225 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 175 milliliter yoghurt
  • 300 gram bloem
  • 3 theelepels gezeefd bakpoeder
  • 225 gram rood fruit, eventueel uit de diepvries
Bereidingswijze
Crumbledeeg
Smelt de boter in een steelpan. Meng de bloem, amandelpoeder, suiker, havermout, amandelschaafsel en speculaaskruiden goed met elkaar, roer hier de gesmolten boter door.

Cake
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm of springvorm in. Klop de zachte boter met de suiker luchtig. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het al het merg uit. Meng de eieren en het vanillemerg door de boter en roer dit goed door. Klop hier ook de yoghurt door. Meng de bloem met het gezeefde bakpoeder en spatel dit door het beslag. Schep het beslag in de vorm en verdeel het rood fruit erover, gevolgd door het crumbledeeg. Bak de crumble in 50 minuten goudbruin en gaar. Laat de crumble een kwartier afkoelen voordat je hem serveert. Serveer hier eventueel een bolletje ijs bij. 
Bon apétit!

woensdag 10 december 2014

Gehaktbrood

Een familiediner stond voor de boeg, dan doe ik toch extra mijn best. Wat stond nog op mijn lijstje om te maken, het gehaktbrood van Jamie Oliver. Eigenlijk een enorme gehaktbal, wat ze brood noemen. Maar dit is een heel gerecht opzich, je maakt er namelijk ook nog een heerlijke tomatensaus bij, die minstens zo lekker is. Bovendien is het gehakt heerlijk gekruid met koriander, ui, komijn, creamcrackers, daar had ik eerder nog nooit van gehoord, oregano en mosterd, erg lekker. Ik kan me goed voorstellen dat je dit gewoon gebruikt om gehaktballen van te draaien. Dit brood viel ongelofelijk in de smaak bij mijn familie, de foto’s hierbij zijn ongelofelijk goed gelukt. Het ziet er zo waar professioneler uit! Je kunt dit recept ook gemakkelijk verdubbelen of een kwart meer maken, met deze hoeveelheden is dat ideaal. Ook een aanrader voor het kerstdiner, want dat komt ook steeds dichterbij. Voor we het weten tellen we af en rollen we 2015 weer in. Al deze feestdagen brengen natuurlijk allemaal feestmalen met zich mee, dus je ziet vast nog wat lekkers verschijnen op mijn blog deze laatste maand van 2014! Hieronder het recept! Bon apétit!

Gehaktbrood

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten
  • 2 uien
  • olijfolie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn, djintan
  • 12 creamcrackers
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels mosterd
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 groot ei
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 verse rode Spaanse peper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 400 gram kikkererwten, uit blik
  • 800 gram tomatenstukjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 12 plakken pancetta
Bereidingswijze
Verwarm de oven op de hoogste stand voor.
Hak een ui fijn. Schenk 2 scheuten olijfolie in een koekenpan, fruit de ui samen met zout en peper. Strooi hier de koriander en djintan bij. Bak dit gedurende 7 minuten, terwijl je dit regelmatig omroert. De ui is dan zacht, laat dit afkoelen in een aparte kom. 
Maal de crackers fijn met een vijzel of gebruik een theedoek. Doe de kruimels met de oregano, mosterd en gehakt bij de afgekoelde uien in de kom. Breek het ei hierbij en strooi hier nog flink wat zout en peper over. Kneed dit allemaal goed door elkaar. Kneed het gehakt tot een soort grote rugbybal, wrijf de bal in met een beetje olijfolie.
Leg de gehaktrugbybal in een ovenschaal zet deze in de oven, verlaag de temperatuur zo snel mogelijk als hij erin staat naar 200 graden. Bak het gehaktbrood 30 minuten.
Snijd de andere ui in stukjes van een centimeter, pel de knoflook en snijd hem in dunne plakjes en verwijder de pitjes uit de peper en snijd deze ook in ringetjes. Neem een hapjespan met een paar flinke scheuten olijfolie en zet deze op hoog vuur. Doe hier de gesneden ui, knoflook, Spaanse peper, het paprikapoeder en een snufje zout en peper in. Laat dit ook 7 minuten op het vuur staan, roer ook weer regelmatig. Voeg hier dan de tomatenstukjes, balsamicoazijn, worcestersaus en kikkererwten aan toe. Laat dit koken, zet het vuur lager en kook het voor 10 minuten. Proef en voeg zonodig wat extra zout en/of peper toe. 
Ris de rozemarijnblaadjes van de takjes en doe deze in een kommetje. Haal het gehaktbrood uit de oven, giet het vrijgekomen vet uit de ovenschaal bij de rozemarijn en roer dit door. Schep de tomatensaus om het gehaktbrood heen. Leg de pancetta over het gehaktbrood en de saus. Verdeel de rozemarijn erover. Zet het brood nog 15 minuten in de oven, tot de pancetta goudbruin kleur. En dan mag je dan eindelijk aanvallen!
Bon apétit!


Huishoudelijke mededeling

Ik ben druk bezig mijn blog 'op te schonen'. Dit betekent dat relatief oude, weinig bekeken recepten die daarbij niet door mijzelf geschreven zijn van mijn site haal. Vandaar dat sommige recepten zijn verwijderd.
Dit vergt uitleg: aan het begin van mijn carrière als amateurkok nam ik recepten over, sinds een anderhalf jaar plaats ik enkel nog mijn eigen recepten online.
Op deze manier probeer ik mijn eigen authenticiteit te streven.
Maar vandaar dat sommige recepten 'verdwenen zijn'.
Excuses voor het ongemak!

P.S. Zijn er recepten die je echt mist? Stuur me een mailtje en wie weet ga ik aan de slag met mijn eigen versie !