Zoeken in deze blog

woensdag 30 juli 2014

Gegrilde groenten met tomatensalsa

Dit heerlijke maaltje is een mengelmoesje van recepten en mijn eigen improvisatie wat goed heeft uitgepakt. Ik maakte heerlijke gegrilde groenten, tomaat, paprika en courgette, die van tevoren in een lekker badje gelegen hadden met een tomaten salsa met daarbij pasta. Echt heerlijk! Je kan deze groenten overigens ook vervangen door aubergine, ui, andere kleuren paprika, venkel, wat je zelf maar lekker vind!
Een simpel gerecht maar heerlijk! Het recept van de tomatensalsa komt van eten in de tuin van 24 kitchen en die van de gegrilde groenten van Jamie Olivier. Deze heb ik wat aangepast door daar heerlijke verse kruiden, rozemarijn en tijm, aan toe te voegen. Vers uit de tuin, als je dat aanbod afslaat.... Daardoor wordt dit maaltje nog lekkerder! Daar heb ik een beetje mee geknutseld, toen rolde er dit uit. Echt heel lekker! De tomaten salsa kan bij heel veel gerechten gegeten worden. Het is een goed alternatief voor een salade, maar is ook erg lekker als je Mexicaans gaat eten, voeg dan bijvoorbeeld maiskorrels toe, wees creatief! Kortom, er is veel variatie mogelijk! Hieronder het recept voor dit heerlijke gezonde zomerse maaltje! Bon apétit!

Gegrilde groenten met tomatensalsa


Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingredienten

Gegrilde groenten
-1 puntpaprika
-1 courgette
-1 vleestomaat
-1/2 bosje basilicum
-zout
-peper
-rozemarijn
-tijm
-1 teentje knoflook
-balsamicoazijn
-olijfolie
-400 gram penne

Tomatensalsa
-5 vleestomaten
-1/2 bosje basilicum
-1 kleine rode ui, kan eventueel ook wit
-3 eetlepels zwarte olijven
-rosemarijn
-tijm
-olijfolie


Bereidingswijze

Tomatensalsa
Snijd de tomaten in kleine blokjes. Doe deze in een mooie schaal. Snipper de ui en voeg deze toe. Snijd de olijven in grove stukjes en doe deze ook in de schaal. Snijd een paar takjes rozemarijn en tijm fijn en voeg deze er ook aan toe. Zet dit eventjes aan de kant.

Gegrilde groenten
Snijd de courgette in dunne lange plakken. Snijd de tomaat in wat dikkere plakken. Snijd de paprika ook in lange plakken. Maak in een braadslede een marinade van een scheutje olijfolie, een druppeltje balsamicoazijn, een teentje knoflook, heel fijn gesneden, wat verse rozemarijn en tijm, zout en peper, en kneus de basilicum en voeg deze hier ook bij. Roer dit een beetje door elkaar en wentel hier vervolgens de groenten door voordat je ze in de grillpan of koekenpan legt. Bak de groenten gaar en net een beetje geroosterd.
Als je met de groenten bezig bent kun je ook de pasta gaan koken. De penne moet ongeveer 12 minuten hebben dus zorg je ervoor dat je al een pan met kokend water hebt klaarstaan.
Als alle groenten gegrild zijn, kun je deze eventueel nog even in de oven neerzetten, zodat degenen die als eerste gebakken zijn nog wat warmer worden. Op ongeveer 150 graden. Dan heeft de pasta nog wat tijd om gaar te worden.

Tomatensalsa
Maak nu de tomatensalsa af. Voeg de fijngehakte basilicum toe. Bewaar eventueel een paar blaadjes voor de garnering. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Hussel dit allemaal lekker door elkaar en klaar is kees!

Zet je tomaten salsa met de gegrilde groenten en je heerlijke pasta op tafel en smullen maar!

Bon apétit!

Wilt u een reactie plaatsen? Druk dan op, geen opmerkingen, indien er al wel reacties zijn geplaats staat er 1 opmerking of meer. Dan moet u daar op klikken. Sorry voor het ongemak!

zondag 27 juli 2014

Tarte tatin

Vandaag is mijn zusje 13 geworden! Groot feest, waar natuurlijk taart bij hoort. Mijn zusje is dol op appeltaart, de tarte tatin in het bijzonder. Deze maken wij thuis vaak, maar niet zoals ik hem deze keer gemaakt heb. Met echte karamel en niet met bladerdeeg maar met briseerdeeg. Echt verrukkelijk! Dit recept heb ik van Caroline's blog, www.carolinebrouwer.blogspot.nl. Er staan daar zoveel lekkere recepten, je kijkt je ogen uit! Deze taart hebben wij in vijf stukken verdeeld en gelijk helemaal opgegeten, zo zwaar valt hij namelijk niet! En hij is gewoon té lekker om te laten staan. Het is een tarte tatin, dus hij moet omgekeerd worden. Dat is altijd het moment van de waarheid, maar neem alsjeblief de moeite om dit te doen. De appeltjes hebben dan een prachtig glanslaagje van karamel over zich heen gekregen waardoor het er ongelofelijk appetijtelijk uit ziet! Dit is echt een enorme aanrader, mijn zusje was er ongelofelijk blij mee! Eigenlijk is dit een dessert, dan snijd je een wat kleiner stukje af en serveer je er een lekker bolletje vanilleijs of kaneelijs bij! MMM, heerlijk!!
Ga hem vooral lekker zelf maken! Hieronder het recept van deze verrukkelijke taart!

Tarte tatin 

Ingrediënten voor het briseerdeeg:
- 100 gram boter, koud
- 200 gram bloem
- 1 eidooier
- een snufje zout
- 3 eetlepels ijskoud water
 Ingrediënten voor de appelvulling:
- 125 gram kristalsuiker
- 25 gram boter
-5 tot 6 appels
Bereiden:

Deeg
Kneed in een kom de bloem, zout, eidooier en boter tot een kruimelig deeg. Voeg daarna het water toe en kneed het dan tot een soepel deegje. Bewaar dit afgedekt met wat plasticfolie minstens een halfuur in de koelkast, zodat het daarna makkelijker uit te rollen is. 

Appelvulling
Schil de appels, snijd ze daarna in vieren en snijd deze partjes ook nog eens door de helft. Gooi deze in een kom en plaats ze even aan de kant.
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Doe een klein beetje van de suiker in een pannetje met een dikke bodem. Heb je een tarte tatinvorm, dan kun je het prima hier in doen. Draai het pannetje heen en weer tot de suiker gesmolten is, voeg hieraan weer wat suiker toe en herhaal dit tot alle suiker gesmolten en bruin ligt te worden in je pannetje. Zo gaat het geleidelijk aan. Voeg hieraan de boter toe en laat de karamel bruin worden. Lichte karamel betekent zoet, donkere bitter. Ga hier dus tussenin zitten. 

Vet een springvorm, quichevorm of taartpan in met boter en schenk hier de karamel in. Zorg dat deze goed verdeeld is, verdeel dan de partjes appels in een mooi patroon over de karamel. Dit is een karweitje dat snel moet gebeuren want de karamel stolt verschrikkelijk snel.
Rol het deeg uit tot een ronde lap die de vorm overkoepelt. Leg dit over de appeltjes en druk dit zachtjes aan, snijd overtollig deeg aan de randjes weg. Een dikke rand bij dit deeg is niet lekker. Prik wat gaatjes in het deeg tegen opbolling en zet deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer drie kwartier. 
Haal deze dan uit de oven, laat hem kort afkoelen. Zet een groot bord op de vorm en draai hem in een keer om, zodat de tarte tatin op het bord ligt met de appeltjes naar boven, klaar om aangesneden te worden. Serveer hier een lekker bolletje ijs, wat slagroom of mascarponeroom bij! 

Bon apétit!

 Mijn zusje was er erg blij mee!
Wilt u een reactie plaatsen? Druk dan op, geen opmerkingen, indien er al wel reacties zijn geplaats staat er 1 opmerking of meer. Dan moet u daar op klikken. Sorry voor het ongemak!

zaterdag 26 juli 2014

Melanzane di Giovanni

In Italië in het dorpje Rocca San Giovanni in de Abruzen, maakt ik deze lekkernij, met prachtige aubergine, mozzarella, Parmezaanse kaas en tomaatjes uit blik. Volgens mijn beide ouders was dit gerecht een van de beste die ik tot nu toe had gemaakt. En geloof me, ik kook al aardig lang! Dit gerecht is supersimpel, zo af. Als je tenminste verstand hebt van gasovens. Het duurde even voordat onze oven warm wilde worden, maar uiteindelijk, met wat vrouwelijk verstand, zijn we er gekomen en kon mijn heerlijke melanzane de oven in. Hij was echt verrukkelijk! De tomatensaus wordt op smaak gebracht met een kaneelstokje en basilicum. Waarbij het kaneelstokje vooral de smaak bepaald. Echt wat anders, en erg lekker ook nog! Wat wil je nog meer? Een heerlijk licht maaltje zonder koolhydraten voor na een lange, warme zomerse dag. Het kan ook prima als bijgerecht als je gasten te eten krijgt, zo heb ik het ook een keer bij iemand gegeten. Toen vond ik het al lekker, maar ik ben nooit intensief op zoek gegaan naar het recept. Ik ben blij dat ik het op Caroline's blog tegenkwam, neem alsjeblieft eens een kijkje, ze maakt zulke mooie gerechten. Ook de foto's ervan zijn top! www.carolinebrouwer.blogspot.nl.

Ik zou zeggen succes met kokkerellen en bon apétit! Hieronder het recept!


Melanzane di Giovanni

Een hoofdgerecht voor 4 tot 5 personen

Ingrediënten:
- olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 800 gram aan tomatenblokjes uit blik
- een handje cherrytomaatjes
- 1 kaneelstokje
- 1 bosje basilicum
- 3 middelgrote aubergines, of 2 dikkerds
- 2 bollen buffelmozzarella
- een handjevol Parmezaanse kaas
- een braadslede

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan, snipper de knoflook en voeg deze toe, bak deze eventjes zachtjes. Snijd de cherrytomaatjes doormidden, en dan nog eens door vieren en voeg deze samen met tomatenblokjes en het kaneelstokje toe en laat dit zachtjes een kwartiertje pruttelen. Voeg de basilicum toe en naar smaak peper en zout. Probeer een mooie balans tussen deze smaken te vinden.
2. Snijd de aubergine in de lengte in dunne plakken van een halve centimeter dik. Besmeer deze aan beide kanten met olijfolie en strooi hier een beetje zout en peper over. Zorg dat de aubergine echt goed besprenkelt is met olijfolie. Bak deze op laag vuur in een grillpan of een koekenpan. Dit moet zachtjes gebeuren, ze hoeven alleen te garen, niet per se bruin te worden. Dit merk je als de aubergines zacht zijn, dan zijn ze gaar.
3. Vet een rechthoekige braadslede in met olijfolie. Neem ook goed de randjes mee. Snijd de mozzarella in plakjes, niet te dik. Haal het kaneelstokje uit de tomatensaus en doe een flinke lepel saus in de ingevette braadslede. Bedek de rode saus met de aubergineplakjes en breng dan een laag aan van plakjes mozzarella. Herhaal dit tot  je door je ingredienten heen bent, belangrijk is dat je eindigt met tomatensaus. Strooi hier dan wat heerlijk Parmezaanse kaas overheen en dan kan hij de oven in. Zet de braadslede 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat je kaas gesmolten is en een beetje bruin begint te worden. Bon apétit!




Huishoudelijke mededeling

Ik ben druk bezig mijn blog 'op te schonen'. Dit betekent dat relatief oude, weinig bekeken recepten die daarbij niet door mijzelf geschreven zijn van mijn site haal. Vandaar dat sommige recepten zijn verwijderd.
Dit vergt uitleg: aan het begin van mijn carrière als amateurkok nam ik recepten over, sinds een anderhalf jaar plaats ik enkel nog mijn eigen recepten online.
Op deze manier probeer ik mijn eigen authenticiteit te streven.
Maar vandaar dat sommige recepten 'verdwenen zijn'.
Excuses voor het ongemak!

P.S. Zijn er recepten die je echt mist? Stuur me een mailtje en wie weet ga ik aan de slag met mijn eigen versie !