Zoeken in deze blog

dinsdag 25 november 2014

Pepernoten

Volgende week is het al zover, pakjesavond, 5 december. De tijd gaat hard nu, over een maandje is het kerst. Anderhalve maand is het jaar al weer om, slechts een vingerknip van ons verwijderd. Ik heb er allemaal heel erg veel zin in, al die leuke tradities en feesten waarbij natuurlijk volop gelegenheid is om eens lekker mijn ding te doen in de keuken. Handen uit de mouwen en bakken maar, was mijn motto vandaag. Want de pepernoten stonden op het menu. Dit recept gebruikte ik als klein meisje al, en het valt nog steeds in de smaak bij mijn familie en ook vrienden. Dat zegt toch wat. Nee, deze pepernoten koop je echt niet in de winkel, ze smaken echt anders. Zijn net wat minder knapperig, maar smaken toch o zo lekker. Maar hiervoor moet je ze toch echt zelf uitproberen! Alle ingrediënten heb je meestal wel standaard in huis, afgezien van de speculaaskruiden misschien. Nou, waar wachten jullie nog op, uitproberen dit heerlijke recept! Bon apétit!


Pepernoten

Ingrediënten
  • 100 gram (zachte) roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • een mespunt zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 4 eetlepels melk
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng op het aanrecht, zonder een kom, de meel, speculaaskruiden en het zout. Maak hier een hoopje van en maak er dan een kuiltje in. Meng in het kuiltje de suiker, melk en boter. Kneed dit samen met het meel tot een samenhangend soepel deeg. Laat dit voor ongeveer een halfuur rusten in de koelkast. 
Verdeel het deeg in vieren en maak er een lange dunne worst of pil van. Snijd dit in kleine stukjes van hoe groot je de pepernoten wilt hebben. Zo krijg je een gelijkwaardige pepernootjes van hetzelfde formaat. Het is belangrijk dat je de pepernoten een klein beetje plat drukt. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, waarschijnlijk heb je er twee nodig, en bak de pepernoten in een kleine twintig minuten gaar. 
Laat ze eventueel, als je kunt wachten ;), even afkoelen en geniet daarna van deze heerlijke pepernoten op een mooie pakjesavond of natuurlijk bij de thee om alvast voorpret te creeeren!

Bon apétit!

1 opmerking: